Ученици Училища Учители

Истината за скандалния запис в 78 СУ – говорят учители и родители

Смущаващ запис, направен по време на педагогически съвет, разбуни духовете. Директорът на столичното 78 СУ „Христо Смирненски“ Банкя Весела Неделчева отправя призиви и дори заповядва на учители да не влизат в контакт с родителите на учениците. Аудиозаписът е разпространен от Националния комитет за качествена и иновативна образователна система. Оттам посочват, че това не е първият сигнал за „безобразно лошо отношение на директорката не само към родителите, но и към учителите“.
Пред Bulgaria ON AIR председателят на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система инж. Васил Николов посочи, че това е в пълен противовес с цялата образователна система в България.

„Безцеремонното поведение на г-жа Весела Неделчева обаче не ни изненадва, тъй като подобни неща продължават години наред. Многократно са подавани сигнали, свъразани с неправомерни действия спрямо учители и злоупотреби“, отбеляза още той.

„Разпространеният запис е в рамките на няколко секунди. Думите на директора може дори да не са били в тази насока. Дори не сме сигурни, че това е гласът на Весела Неделчева“, посочи пък председателят на Синдикат „Образование“ д-р Юлиян Петров в студиото на „България сутрин“.

И коментира, че директорите на българските училища създавали изключително добър формат на комуникация с родителите на учениците.

Според директора на столичното 51 СУ Асен Александров сигурността на децата е на първо място. В последните години обаче се наблюдавала тенденцията, че ценност номер едно сред българските ученици е да бъдат популярни.

„Затова те носят в себе си записващи устройства, разпространяват клипове и т.н. Това обаче е тревожно и дори е забранено“, допълни Александров в студиото на Златимир Йочев и Гергана Венкова.

Източник: dnes.bg