Учители

Испански и математика скараха родители и директор

Сериозно напрежение се създаде само седмица след началото на учебната година в пловдивското СОУ „Пейо Яворов“, информира „Твоят ден“. Проблемът е между директора на училището Сашка Кръстева и родители на петокласници.

Историята започва от момента, в който школото предлага засилено изучаване на испански и математика за ученици в пети клас. Преди началото на учебната година се прави първото заобикаляне на правилата – отсяване на по-даровитите деца в състезание по математика, тъй като според нормативна уредба приемен изпит не е възможен.

Следващият проблем се оказва броят на децата в новите паралелки – те са по 16 и 18, въпреки че по норматив това е долната граница. На практика, ако се спазват правилата, това означава, че ако само едно дете се откаже, то класът се разваля. Самата директорка обаче отрича това да е така, тъй като според правилата няма как да бъдат одобрени.

Веднага, след като започнали занятията от новата учебна година се оказало, че класовете са си обикновени и от засилено изучаване на испански и математика няма и помен.

Притесненията на родителите се засилили от факта, че след началото на учебната година, навсякъде местата за ученици са заети. Те се обърнали за помощ към РИО и в крайна сметка децата били преместени в ОУ „Райна Княгиня“.

Изданието дава думата на директорката, която има свое обяснение на ситуацията. Тя твърди, че никога не е гарантирала, че ще събере достатъчно деца за оформяне на паралелка по испански.

„Щом на тези семейства не им харесва при нас, да идат да си търсят велики училища за великите деца„, коментира Кръстева, цитирана от „Твоят ден“.

На въпрос за „приемния изпит“ тя отговаря, че „всички правели така“.

Директорката на СОУ „Пейо Яворов“ е съдействала за бързото напускане на децата. Тя е категорична пред вестника, че за нея случаят е приключил.