Институции Ученици Училища

Искат транспорт до училище за децата с увреждания

Ако се намери решение и регламент за извозването със специализиран транспорт, това ще е голяма подкрепа за семействата, тъй като има самотни майки и деца на родители в чужбина, които се отглеждат от бабите.

Да се осигури достъпен транспорт на ученици с увреждания до Центровете за специална образователна подкрепа, настояват от Мрежата за децата в писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев.

ЦСОП са бившите Помощни училища, които по новия закон представляват звена за обучение на ученици, които няма как да бъдат в масово учебно заведение. Повечето от тези деца са със сериозни увреждания, което създава проблем за техните семейства при ежедневното придвижване за занятия, пише в писмото от името на мрежата, която обединява 152 неправителствени организации от над 30 общини в страната. Те посочват още, че европейската практика е за тези деца задължително да се осигурява специализиран транспорт от дома до ЦСОП.

У нас обаче има само училищни автобуси за средищните училища и транспортът на учениците с увреждания не е уреден.

Това затруднява и реализирането на практика на приобщаващото образование, се изтъква в писмото. За да се осъществява то, учениците с увреждания по настоящата нормативна база имат занятия в изнесени паралелки в ЦСОП, но всъщност са записани в масови учебни заведения. В индивидуалния план на всяко дете според неговото състояние е предвидено как то да общува с класа си от масовото школо, за да не остава в изолация. От мрежата твърдят, че често това не се случва – именно заради затрудненията ученикът да се придвижи между двете локации.

Затова обединението от организации предлага, от една страна, да се направи оценка на потребностите от специализиран транспорт за деца с увреждания и да се заделят годишни целеви пари за това от МОН или общините. От друга – да се упражнява задължителен контрол дали всяко дете от ЦСОП има реална връзка с децата от своето масово училище. Неправителствените организации пишат още, че възможно решение например е структуриране на национална програма.

ЦСОП – Пловдив в момента работи със 110 деца с тежки увреждания. Част от тях се придвижват с транспорт на семействата, други ползват услугите на общинската служба за специализиран транспорт на хора с увреждания, а някои по преценка на специалистите учат у дома.

Ако се намери решение и регламент за извозването със специализиран транспорт, това ще е голяма подкрепа за семействата, тъй като има самотни майки и деца на родители в чужбина, които се отглеждат от бабите, казаха от центъра под тепетата. Други ученици пък изобщо нямат семейства и живеят в Центрове за настаняване от семеен тип. За тях ЦСОП е намерил решение – събира ги със свое бусче с щатен шофьор и ги връща обратно. То обаче не може да поеме децата от целия капацитет на центъра.

Предупреждават за възможните рискове

Според шефката на ЦСОП под тепетата Веселка Бакиш при търсенето на вариант трябва да се вземе предвид кой ще придружава децата при организиран специализиран транспорт, тъй като обикновено техните родители са им лични асистенти, както и дали в превозното средство ще има медицинско лице, понеже учениците са със сериозни диагнози и това може да крие рискове.

Източник: marica.bg