Учители

Искат сливане на модули за поправката на матурата

Държавните зрелостни изпити, които се проведоха на 3 модула, да станат с 2. А за тези, които бяха в 2 части, раздробяването да отпадне напълно. Това е предложило Регионалното управление по образование – Пловдив в МОН. Директорите на училищата са направили същата препоръка в докладите си след провеждането на матурите тази пролет.

Припомняме, че сред зрелостните имаше голямо негодувание заради модулите. Те бяха въведени с цел да не се преписва и да не изтича информация за изпитните варианти. Новото положение обаче не позволи на дванайсетокласниците  сами да разчетат времето си. Така мнозина чакали 20 минути да приключи първият модул, за да получат въпросите от втория, а после не им стигнало времето за следващите задания. Министър Красимир Вълчев се зарече, че ще бъдат направени нови разчети.

Към момента няма нови инструкции относно модулите на предстоящата поправителна сесия на държавните зрелостни изпити. Единственото изрично указание касае  абитуриенти от професионалните гимназии. Тези от тях, които имат двойка по теория или практика, могат да заявят за поправителната сесия само изпита със слабата оценка. След успешното му полагане се изчислява средноаритметичната бележка, която ще се впише в дипломата. Отделно ще се издаде и свидетелство за професионална квалификация.

Срокът за подаване на заявления за явяване на поправителната сесия изтича в края на тази седмица – на 14 юли. Изпитът по български език и литература е на 28 август, а на следващия ден ще се проведе поправката на втория задължителен зрелостен изпит по избираем предмет. Другите матури по желание от поправителната сесия са от 30 август до 5 септември.

Източник: marica.bg