Мнения

Искат Поета с ватенката в учебниците

На гребена на всеобщата вълна от протести в цялата страна против разместването на ключови български автори и смяната на едни техни произведения с други в учебния план се качва и Бригадирското градче Димитровград.

Там в момента върви подписка, чрез която местните ще настояват за включване отново на поета Пеньо Пенев в учебниците по литература. Искането е по инициатива на местната организация на парламентарно представена партия.

Подписката, която ще бъде изпратена до новия министър на образованието и науката Меглена Кунева, до Правителството и до Парламентарната комисия по образование, ще е придружена и с аргументация защо творчеството на поета с ватенка трябва да се изучава от подрастващите.

Според инициаторите Поета с ватенката Пеньо Пенев е един от най-талантливи поети на 20 век, който достойно може да присъства в учебниците заради високия си човешки морал и неповторимо слово, представящо цяла една епоха.

Подписка ще бъде организира и в областния град Хасково. Творчеството му е непреходно и отпадането му от учебниците поради идеологически съображания е абсолютна грешка, са категорични подкрепящите искането, пише „Стандарт“.

А до момента в подкрепа на това стиховете на Пенев, живял и творил в Димитровград, да бъдат представяни на учениците, се обявяват много учители, ученици, дейци на културата, граждани и общественици от двата града. Намерението на инициаторите е подписката да прерасне в национална.