Мнения

Искат още нови думи в правописния речник

Директорката на Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана Анелия Иванова (на снимката) е на мнение. че съставителите на новото издание на правописния речник трябва да включат в него още думи, които са се утвърдили в ежедневието ни.

Става дума за такива като акаунт, айпод, айфон, аквафитнес, пише „24 часа“.

Езиковедите от БАН вече узакониха няколко нови правила, свързани масовото използване на думи и понятия. Така например бе узаконено слятото и разделно писане на цели класове от думи, което е вид улеснение за децата, които имат възможност да грешат по-малко на изпити.

Специалистите сложиха ред и в писането на малки и главни букви, които сега българинът масово греши. Новият речник се отличава от другите, които са на пазара, по това, че в някои от тях авторите дават своята гледна точка по някои по-неясни правила на правописа, а не книжовната норма.

Иванова признава, че новият речник противоречи на нещата, които е учила в училище и университета, но от друга страна развитието на езика е наложително и необратимо. Тя смята, че трябва по-добро обяснение на новостите и дава примери.

„Веднъж „душкабина“ е една дума, а после „душ гел“- са две. Не става ясно защо в двата случая правилата са различни.

Иванова не мисли, че новият правопис ще затрудни хората, които са наясно със старите граматически правила, а ще е по-скоро проблем за подрастващите, които показват пропуски в обучението си по български език.

снимка: 24 часа