Ученици

Искат забрана за продажба на енергийни напитки на ученици до 18 години

От Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград изтъкват като основен мотив за искането си високото съдържание на кофеин в енергийните напитки. Само едно кенче се равнява на седем кафета, а това според специалистите влияе изключително негативно върху детския организъм. Децата стават превъзбудени, разсеяни и често агресивни. Директорът на едно от училищата в Благоевград прави опити да ограничи употребата на енергийни напитки на територията на учебното заведение.

Директорът на Второ основно училище в Благоевград решил да вземе мерки срещу енергийните напитки, които все повече привличат учениците, след като разбрал какво съдържат. Още преди година той забранил внасянето им на територията на училището. „В моето училище има деца, които спортуват, които много спортуват и за които употребата на енергийни напитки, заедно с предозирането на спорта, може да доведе до така лоши последици, реших да въведа забрана“, обоснона решението си Христо Манчев.

Учениците знаят за забраната и все по-рядко я нарушават, казват в училището. „Детето знае какво ще последва, хвърлям я в кошчето за боклук и това е. До този момент не съм получил оплакване нито от родител, нито от дете”, разказа директорът.

Забраната в училището обаче без участието на родителите няма достатъчен ефект, признава той. Затова предвижда срещи с родители, на които да бъде обяснено какво съдържат тези напитки и как влияят на децата. „Вкъщи, когато родителите поемат нещата в техни ръце, тогава могат да се променят нещата и да им забранят да купуват такива напитки”, смятаЕмил Бойчев, учител.

„Те действат основно на мозъчната дейност. Децата стават агресивни, имат неистово желание да се бият със съучениците си, да ги нападат, включително и да бъдат агресивни към по-възрастните, към техните преподаватели”, предупреди Теменужка Любенова от Общинския съвет по наркотични вещества Енергийните напитки увреждат и сърдечно-съдовата система, посочва д-р Любенова. В Съединените американски щати дори има седем случая на деца, починали след прекалената им употреба.

На енергийната напитка има указание да не се продава на деца. Оказва се обаче, че търговците не я спазват, установи репортерската ни проверка. Много често учениците стават агресивни след употреба на такива напитки. Затова от учителския синдикат към КТ „Подкрепа” предлагат да се въведе в училище оценка за възпитание. С тази оценка се предполага, че всеки ученик ще бъде мотивиран да покаже добро възпитание, тъй като тя ще бъде балообразуваща и ще влезе в дипломата му.

Източник: news.bnt.bg