Ученици Училища

Искат ваучери за неприетите деца в детските градини

За предоставяне на ваучери за неприетите деца в детски градини настояват от Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

Целта била те да могат да ги използват за частни детски градини или за наемането на гледачки, обясни Васил Николов, който е председател на комитета.

От думите му стана ясно, че в момента в детските градини в столицата имало по 46 деца в група, като по наредба трябва да са до 25 деца, а в яслените групи до 18 деца. Освен това те предлагат в групите с повече деца да се осигуряват средства за назначаването на помощник-възпитател. Важна стъпка в правилната посока за качествено образование било пълното автоматизиране на системата за кандидатстване в ясли и детски градини, както и създаването на електронна система за кандидатстването и приема в първи клас.

По думите на Николов „системата за прием в детските градини все още не е достатъчно автоматизирана и има доста човешка намеса в нея, което създава предпоставки както за грешки, така и за манипулации“. С тези искания от инициативния комитет ще излязат на протест на 10 септември пред Столична община. Освен това те щели да настояват и за отстраняване на директора на Дирекцията „Образование“ в СО Мария Минчева и на главния експерт в Дирекцията Ирена Николова.

Източник: monitor.bg