Училища

ИПИ: Половината от завършилите основно образование, завършват и средно

Завършилите средно образование ученици са намалели с близо 5,5 хиляди, съобщи Институтът за пазарна икономика, позававайки се на НСИ. Значително е намалението на завършилите средно образование в професионалните училища; малко са учениците,  завършилите средно образование от онези, които са завършили основно.

Ако например проследим учениците, които през 2018 година са завършили основно образование (71,9 хиляди), ще видим, че пет години по-късно около половината от тях (36,4 хиляди) получават диплома за завършено средно образование. Само този факт е достатъчен, за да направим различни изводи за системата, без дори да подхващаме темата за качеството на образованието.

„Демографията е негативна, но тя не обяснява къде са „изчезнали“ близо половината ученици в средните училища. Демографското намаление на населението в съответната възраст е от порядъка на средно 2,5-3% годишно. Колкото и да се опитваме да се съсредоточим върху безспорно важните въпроси за качеството на образованието, остава нерешен проблемът, че и идеалната система е безсмислена, ако просто липсват ученици“, заключавят експертите. Повече по темата тук.

Източник: ИПИ