Мнения Ученици Училища Учители

Интерпол призовава към по-добра е-защита на децата от онлайн тормоз

Страните-членки на Интерпол призоваха правителствата по света да окажат натиск върху местните доставчици на криптиране от край до край (end-to-end encryption providers) да „поемат отговорност“ и да създадат продукти, насочени към защита на децата от тормоз.

В резолюция, приета на Общото събрание на организацията в Истанбул, държавите се призовават да приемат законодателство, което дава правомощия на службите на реда да предотвратяват и да реагират на случаи на онлайн тормоз срещу деца с употребата на тази технология.

„С резолюцията страните-членки изразяват безпокойството си от увеличената употреба на криптирането от край до край за прикриване на престъпления срещу деца като вербуване, стрийминг на сексуален тормоз и разпространение на материали със сексуален тормоз на деца“, се казва в документа, цитиран от dnews.

Генералният секретар на Интерпол Юрген Щок е заявил: „Този въпрос често се представя като игра с нулев резултат, (като) защитата на личните данни срещу защитата на децата, но и двете могат да бъдат защитени= Със сигурност в дизайна доставчиците на услуги могат да изпълнят задълженията си за конфиденциалност и също така да гарантират, че новите технологии не се прилагат за сметка на сигурността на децата“.

Интерпол заявява, че технологията на криптирането от край до край пречи на доставчиците на услуги „да установяват случаи на сексуален тормоз на деца и да се съобразяват със законните искания на силите на закона, които искат да разследват случаи, да задържат нарушители и да осигуряват безопасността на децата-жертви“.

Източник: dnews