Ученици

Интернет портал интегрира деца със специални образователни потребности

Достъпът до образование и наличието на подкрепяща среда за деца с увреждания, които имат специални образователни потребности (СОП) са предпоставки за равнопоставеност и равни възможности пред хората с увреждания на трудовия пазар и за пълноценното им участие в живота.“

Така ни „посреща“ с първата си страница сайтът sopbg.org. Информационният портал за деца със специални образователни потребности (СОП) е интернет приложение, чиято цел е да подпомага обучението на деца със затруднени възможности.

Тези деца имат нужда от особено, допълнително внимание и подготовка, за да бъдат до възможно най-голяма степен включени в общата образователна среда. За тях се разработват отделни програми за обучение, които преработват уроците по начин, максимално удобен за възприемането им от децата.

Проектът, създал и развил портала, дава страхотната възможност за свободното и лесно ползване на продуктите от съвместната работа на учители, родители и ученици, които с общи усилия правят жувота на децата със специални образователни потребности в училище далеч по-лесен и приятен.

Идеята
Идеята за проекта възниква след консултация между Денислав Лефтеров и Петър Стоянов, ученици вече в 12-ти клас на СОУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица, с ресурсния им учител Адриана Цанкова, която се занимава и работи с деца със специални социални потребности.

„Преди няколко години в България е имало специални училища за интегрирането на тези деца, но след промяна в отношението  всички те се наложи да влязат като нормални деца в обществените училища и решихме работата с тях и тяхното обучение да бъде улеснена“, разказва пред teacher.bg Денислав.

Двамата с Петър започват работа по проекта и много скоро увличат след себе си както учители така и родители и много от своите съученици.

Както в поговорката „Апетитът идва с яденето“ и тук създателите на проекта разбират, че стените на училището са прекалено тесни за важността на инициативата.

„Постепенно проектът набра популярност сред всички от нашето училище, и решихме да се явим на различни информационни олимпиади по информатика и информационни технологии, където имахме големи успехи. След известно време създадохме и англииски вариант на портала, който придоби вече пълен вид. Сега работим по разпространението му към други училища да стане универсален и лесно достъпен за всички“, добавя Денислав.

Създателите на сайта са се постарали да улеснят максимално работата с него. Навигацията е лесна и интуитивна, а опциите – лесно разбираеми и достъпни за всички. Необходима е регистрация, след което може да се добавят уроци, да се пишат новини и същите да се коментират. Посетителите ще могат да намерят и занимателни игри, галерия със снимки, както и форум.

В сайта има потребителска и администраторска част. Първата представлява средата, в която хората се регистрират, за да получат повече права в портала. Втората пък е разделена на няколко секции. Там се извършват контрол и управление на потребителските акаунти във връзка с разработените сървърни услуги – добавяне на новини и коментари и контакт с потребителите.

Работата по проекта
В началото проектирахме софтуера на уеб приложението, уеб сървъра и намирането на информация, статистическия модул и уеб базирания редактор за обекти, и създаване на галерията със снимки и рисунки също така и новини с препратки. В момента работим по последния етап – публикуване на различни приложения (игри), свързани с обучението на децата със СОП.

Технологиите, използвани в създаването на портала са достъпни за всеки, интересуващ се на средно ниво от създаване и разработване на уебсайтове. Разликата е, че създателите на sopbg.org са намерили точната и вярна комбинация. Notepad++, Adobe Photoshop, Word, Excel и Macromedia Flash са инструментите, спомогнали за успешния финал.

И поглед в бъдещето
„В момента разработваме друга идея да направим един клон на нашия портал, специализиран за деца с дислексия. Това ще е един изцяло нов проект, който ще бъде специализиран в своята сфера, като: интеграция обучение, дидактически и логически игри, улеснение на работата и нещо ново което ще  въведем както едно дете с дислексия вижда света по различен начин, ще помогнем и допринесем обучението и заниманията по лесни с различни чертежи (изчертаване на фигури, думи, логически пъзел и много други игри), споделя още Денислав Лефтеров.

Интернет порталът е на адрес sopbg.org