Ученици

Интернет и грамотност – мисията възможна?

Появата на интернет сякаш ознаменува началото на писането на транслитерация, или иначе казано, писането на маймуница – на български език, но с латински букви. Това беше първоначално техническо изискване на сайтовете и платформите, а след това остана просто един досаден навик.Така се родиха и български хитове с игра на букви при транслитерацията. За съжаление тази тенденция засегна най-силно децата и учениците, които най-активно комуникират през и чрез новите технологии.

Проблемът не е в това, че се ползват нови технологии, напротив, това дори е добре, проблемът е, че българският език се заменя и се получава така, че ученици все по-често използват „4” за буквата „ч” и „6” за буквата „ш”, в най-общия случай.

Това вече опира до елементарна грамотност, а грамотността е въпрос и на националната сигурност, защото прост народ лесно се манипулира!

Комуникацията е въпрос на личен избор и като метод, и като време, и като специфика, образованието и възпитанието обаче са въпрос на обществена готовност, когато става дума за това, как нашите деца се учат да пишат. Използването на 4-ка и 6-ца не е чак такъв проблем, когато обаче ученикът се научи да ги ползва като заместител на реални буквени изражения, това е създава проблем в образованието. Така се раждат и абсурди, когато един общински съветник, който има малко над „Слаб 2” по предмета „Български език и литература”, става член на общинска комисия по образование – казус, който неотдавна стана хит в медиите.

Новите технологии отварят света, превръщат го в едно село, защото комуникацията става напълно достъпна за всеки, но това води след себе си характерните „вируси” на времето, един от които е „новата грамотност”, която поразява най-силно именно учениците. Тази „нова грамотност” постепенно достига ефекта на подмяната нещо, което трябва да бъде преодоляно, за да запазим чист езика ни. Това става със стандарти, но и с възпитание, защото първото е административен акт, а второто е многогодишен процес, от който зависи бъдещето на всички нас и в който участват и родителите, и учителите, и медиите, и обществото като цяло…!