Училища

Интернет все по-застъпен в училищните правилници

се повече училища у нас пишат специални вътрешни правилници за това какво е позволено да правят децата, когато са в интернет. Някъде вече са въведени изрични етични кодекси и са въведени декларации, които се подписват от родители и ученици, съобщава „Стандарт“.

В 51 СОУ в София например децата нямат право да публикуват във Фейсбук информация и снимки, които биха наранили и обидили техни съученици или учители. Сред правилата на самата социална мрежа присъстват забрани за снимки със сексуално съдържание и насилие, но от школото са добавили и това. Подобна информация за тях е забранена и в платформата за обмен на бързи съобщения Скайп.

Забранени са сайтове, позволени единствено за лица над 18 г. Санкция очаква всеки, който се регистрира там, лъжейки за възрастта си. Първата асоциация за подобни сайтове са тези с еротично съдържание, но тук влизат и тези за онлайн залагания например.

Децата трябва да се подпишат и под обещание да не осъществяват офлайн контакти с хора, с които са се запознали в мрежата.

Директорът на училището Асен Александров, който е съветник на министър Игнатов по въпросите на средното образование, споделя че правилникът е взаимстван от подобен от училище в САЩ. Разбира се доста от правилата са пречупени през призмата на българските реалности.

Етичен кодекс за поведение в интернет имат и в 119 СОУ. Той касае времето прекарано в клас. Децата не бива да отварят сайтове, които не са свързани с учебното съдържание или не са за възрастта им, нито пък да влизат във Фейсбук от училищен компютър.

В училището дават домашни, които обаче трябва да бъдат такива, че да не ангажират децата от първи клас за повече от час.

„Не трябва да ги натоварваме прекалено много. Изискванията за време са съобразени с възрастта им и с тежестта на предметите“, споделя пред изданието директорът Диян Стаматов.

Гимназистите не трябва да залягат повече от три часа над работата за вкъщи. Изискването е лесно постижимо, тъй като в горен курс имат домашни само по математика и български език.