Институции

Интересът към научни центрове за оценки е по-голям, отколкото за истинска наука

44 проектни предложения са постъпили в просветното министерство за изграждане на научни центрове с европари по оперативна програма „Наука и образование“, съобщиха от МОН. 11 са предложенията за изграждане и развитие на центрове за върхови постижения, за които ЕК ни отпуска 200 млн. лв. България трябва да направи 4 такива центъра. Интересът към изграждането на центрове за компетентност е доста по-голям – тук подадените оферти от екипи са 33, като реално с бюджета от 150 млн. лв. ще могат да се изградят около 8 такива центъра, пише в. „Сега“.

Проектните предложения са били приемани електронно чрез информационната система ИСУН 2020, поддържана от Централното координационно звено в МС. От МОН са получили три сигнала за технически проблеми при подаването на предложенията в последните часове преди крайния срок. Извършена е проверка, която не е установила срив в системата.

Всички кандидати, които не са успели да подадат проектите си в срок поради технически трудности, могат да подадат сигнал до Главна дирекция „Структурни фондове“ в МОН, която управлява оперативната програма. Сигналите трябва да бъдат придружени с подробно описание на проблема и всякакви налични доказателства. Всеки случай ще бъде проверен конкретно, уверяват от министерството.

Източник: actualno.com