Училища

Интересни факти за училищата по света

Училищните години са едни от най-запомнящите се в живота ни. Образованието е изключително важно навсякъде по света, но училищното обучение може да бъде много различно в различните страни. Може би ако се запознаете с методите на обучение в различните държави ще започнете да цените повече това, което сте имали или напротив – ще ви се прииска да сте учили другаде.

Ето няколко интересни факти за образованието и училищата по света, които ще ви накарат да погледнете по нов начин на представата си за училищната скамейка.
1. Начално училище в Пхумачангтанг, Тибет, се счита за най-високото в света. То се намира на 5373 м надморска височина и е на 200 м над базовия лагер на връх Комолангма, който светът познава като Еверест – най-високата точка на Земята.
2. Кралското училище в Кентърбъри, Англия, е най-старото в света. То е основано през 597 г. пр.н.е. Днес обаче училището е модерно оборудвано и предлага най-съвременно образование.
3. В Холандия всички деца тръгват на училищена 4-ия си рожден ден и по тази причина в един клас винаги се появяват нови деца.
4. Храненето във Франция се счита за част от учебния процес. Децата не само да научават различните продукти и как те се появяват (много от тях се отглеждат в училището от самите деца), но също така усвояват и правилата на поведение и етикет на масата.
5. Учениците в Южна Корея помагат в почистването на класната стая след училище. Никой не напуска класа, веднага след като приключат уроците.
6. В Бангладеш има над 100 училища, намиращи се на лодки. Всяко от тях има достъп до интернет, библиотека, и ср захранва със слънчева енергия. Годишните наводненията в Бангладеш могат да нарушат учебния процес за стотиците хиляди студенти. В някои райони през дъждовния сезон, който трае от юли до октомври, пътищата стават непроходими, а водата в реките може да се покачи до 4 метра. Поради това са необходими и училищата на лодки.

Източник: manager.bg