Мнения

Интерактивни задачи от PISA очакват учениците

Условията на задачите от изпита PISA ще визуализират природни процеси и явления, ще се използват и интерактивни симулации на научни експерименти, информира „Монитор“.

Един от примерите, които се дават е за условието на една от примерните задачи, което включва анимация и показва движението на водата в електроцентрала. Учениците трябва да използват анимацията, за да определят как се променя концентрацията на сол в сладката вода от реката и в солената вода от океана.

Международният изпит PISA се провежда през три години и проверява уменията по четене, математика и природни науки на 15-годишните ученици по цял свят. Последното издание беше през 2012 година. Тогава България се класира на незавидното 47-о място сред 65 развити държави в света по функционална грамотност на 15-годишните.

Според изследването само 4% от българските ученици бяха постигнали отлични постижения. Резултатите показаха още, че България е страната в Европа с най-силна връзка между постиженията на учениците и тяхното социално-икономическо положение.