Училища

Интегрират децата от помощните училища в общообразователните

Децата от помощните училище вече ще бъдат интегрирани сред връстниците си в общообразователните училища, обяви вчера зам.-министърът на образованието Милена Дамянова, цитирана от „Монитор“.

Въпросните учебни заведения пък ще бъдат превърнати в центрове за личностно развитие и ще помагат на деца със специални образователни потребности. Промените ще влязат в сила след приемането на Новия закон за предучилищното и училищно образование, уточни Дамянова.

Така се дава шанс на сегашните ученици в помощните школа да вземат диплома за средно образование, стига да успеят да се справят с уроците и изпитите. В момента те получават само удостоверение за завършено помощно училище.

С децата, които не успеят да се интегрират, ще работят ученици от други училища. Пример за подобни дейности бе съвместната изложба на децата от 23 СОУ и тези от Шесто помощно училище.

Децата в помощните училища пък намаляват с всяка изминала година, като в момента са 3000 в цялата страна, каза още Милена Дамянова, цитирана от изданието.