Мнения

Институт за прогресивно образование: Настояваме за автономия на училищата

Настояваме за истинска автономия за училищата. Това означава повече доверие към учителите и училищата, за да могат да определят как да постигат резултатите, които държавата иска. Те трябва да могат да избират сами средствата, с които ще се постигат тези резултати. ​Това каза Мариана Банчева от Институт за прогресивно образование в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Министерството и държавата би трябвало да се интересуват от крайния резултат, постиган от обучителния процес и той самият да бъде по-освободен. Но това е доста плашещо, защото дефицитът на доверие в системата е изключително голям и всички промени, които се правят, включително в нормативната уредба и в програмите, са насочени към това как да се ограничат възможностите, ако някой иска да излъже или да си спести нещо. Не са насочени към насърчаване за постигане на резултати“, категорична е тя.

Ако винаги ще създаваме нови неща с презумпцията някой да не излъже и да не ни направи нещо, винаги ще имаме рестрикции, каза Банчева. „Ако отворим малко повече възможности за свобода – ще имаме по-голямо разнообразие, но и по-голяма отговорност. Защото свободата винаги е свързана с по-голяма отговорност. Ако се даде свобода, то със сигурност ще има училища, които няма да променят нищо. Защото няма да искат да носят отговорност. Но ще има и такива, които ще възприемат новаторски подход“, заяви експертът. 

Източник: bloombergtv.bg