Учители

Инспектори проверяват двете учителки, превели децата при спуснати жп бариери

Инспектори от Регионалното управление на образованието в Пазарджик проверяват двете учителки от Основно училище“ Неофит Рилски „ във Велинград, които преведоха деца през спуснати бариери на жп прелез и приближаващ влак. Това заяви шефката на ведомството Валентина Кайтазова.

Училищното ръководство също е предприело вътрешна проверка и директорката трябва да прецени дали и как да накаже двете педагожки, като най-вероятно тази, която насърчава учениците да преминат, може да получи  дисциплинарно наказание. Видеоклип с преминаващите деца през спуснатите бариери на жп прелеза при парк-езерото“ Клептуза“ във Велинград  се появи в социалната мрежа миналата седмица и бързо придоби обществен отзвук. На него се вижда група деца, водени от едната учителка,  която спира преди релсите, оглежда се и им показва с жестове да тичат през линията.

Десетина хлапета на бегом пресичат от другата страна, но в този момент другите виждат влака и втрещено спират. В този момент дотичва друга учителка и застава пред тях, за да им попречи да последват другарчетата си. Шефът на пазарджишката Областна дирекция на МВР ст.комисар Йордан Рогачев разпореди незабавна проверка на скандалната случка, която едва не коства живота и здравето на малчуганите заради самонадеяността на учителките.

Двете жени виждат предупреждаващата светлинна и звукова сигнализация, че приближава влакова композиция, и въпреки това на собствен риск излагат на опасност живота на децата от първи и втори клас във въпросното училище. За това те бяха санкционирани по Закона за движение по пътищата с актове, уточни говорителят на пазарджишката полицейска дирекция Мирослав Стоянов.

Източник: monitor.bg