Ученици Училища

Иновация: Пловдивска гимназия замени наказанията с театър

Училище смени подхода за действие при провинение на ученици – вместо забележки и наказания ги праща на театър.

До нестандартното решение се стигнало случайно, но ученици и семействата го приели толкова добре, че ръководството обмисля да го въведе като редовна практика.

Всичко започнало с тичане на тийнейджър по коридора в Професионалната гимназия по механотехника „Проф. Цветан Лазаров” в Пловдив. Момчето е нов ученик в професионалното училище. За да е ясно още от началото какви са редът и правилата,  директорът и педагогическият съветник повикали на разговор родителите и момчето. Близките останали изумени, когато, вместо да бъде наказано, момчето било пратено на театър.

Идеята беше на педагогическия съветник, разказа директорката Анета Чилингирова. Провинението не било тежко, а в същото време имало гостуване в града на спектакъл, който е срещу дрогата и насилието. Решихме да погледнем към темата и проблемите през изкуството, с неговите средства за емоционално въздействие, а не с назидание и поучения, каза Чилингирова. Останали приятно изненадани от ефекта.

Обичайната практика при възникване на проблеми с поведението в училище е консултация с педагогическия съветник. Директорката се зарече, че заедно ще продължат да търсят алтернативни подходи за овладяване на емоциите на учениците, които са в трудната възраст на пубертета.

По света има училища, в които това не е иновация, а редовна практика. Американско учебно заведение например заменя наказанията с йога. Докато практикуват тъй наречените асани и дихателни техники, учениците овладяват начини за справяне с напрежението и гнева, учат се да възстановяват спокойствието и да контролират емоциите.

Източник: marica.bg