Училища

Иновации в образованието: 137 СОУ “Ангел Кънчев“, София

 

137 СОУ „Ангел Кънчев“ е училище в софийския квартал „Люлин“ . В него се обучават над 900 ученици от първи до 12-ти клас. Засилено се изучават английски език и информационни технологии. След пети клас се изучава засилено и математика. От 1998 г. училището работи и по програмите на Джуниър Ачийвмънт. През последните години активно си взаимодейства и с образователните програми на Майкрософт – Партньори в познанието (Partners in Learning). Учениците изучават компютърна графика по програмите на Microsoft като профилиращ предмет към чуждoезиковия профил. Училището има договор с Нов български университет за директен прием – трети семестър от профил „Технологичен“ (за всички икономически специалности) . Член е на асоциацията на Кеймбридж училищата в България.

Училищна стратегия
Създаване на училище-екип – различен и иновационен подход, управленски инструмент и първата крачка в училищната политика.

Основната цел
Kачествено образование, съчетаващо националните традиции и европейските измерения – чрез развитието на индивидуалните способности на всеки ученик и учител, използвайки иновационни подходи.

Интегрирането на информационните технологии е основното предизвикателство пред учителите-новатори – интерактивната бяла дъска и технологичната писалка;специални таблети, свързани с учебните компютри, помагащи на учениците да пишат и боравят с тях по-бързо, отколкото с мишка и клавиатура; мултипойнт системи – компютър, свързан с всички останали монитори и периферни устройства.

След успешната апробация, системата за базирано компютърно обучение „Енвижън“ се превърна в „мрежов проект“, включващ стотици български училища (очаквайте специален материал за проекта в 137 СОУ(. Много от учителите работят в областта на проектно-ориентираното обучение и техните ученици създават свои електронни продукти. Водещите учители-новатори участват при създаването на електронни учебници и учебни помагала и представят българските постижения на международни форуми.

В съвременната икономическа ситуация печели този, който се сети навреме за посланието на древните китайци , според които „опасност“ означава и „възможност“. Всеки сам избира тези „възможности” с подкрепата на мотивирани и компетентни хора, които прави свой екип.“

М. Закова, директор на 137 СОУ „Ангел Кънчев“

 

Проектно базирано обучение
Учители от училището участват активно в Националните конференции „Информационни технологии в образованието – необходимата инвестиция в бъдещето на България“ от 2008 г., където споделят своя опит в проектно базираното обучение чрез участие в проекти – „Разказвам за България и великите българи“; „Пътешествие из България“, „Толерантност, приятелство, красота“ и „Интернет – първите ни стъпки“.

Проект „С внимание към всеки учител, с грижа за всеки ученик“– секторна програма Коменски – регионални партньорства. Съвместен проект с РИО – София , Департамента по образованието, училище и организация на родителите от Рига, Латвия.

През последните години учители от начален етап участват в разработка на учебници и учебни помагала – Мариана Ачева, Павлина Рангелова, Маргарита Петкова, Румяна Неминска и Десислава Миленкова.

Други дейности
137 СОУ „Ангел Кънчев“ работи по икономически програми на „Джуниър Ачийвмънт“ България от 1998г..

Програма „Учебна компания“, осигуряваща възможност за развитие на предприемаческия дух у младите хора, се прилага от 1999 г. , когато е създадена и първата ученическа фирма в училището. Учебните компании работят реално (учене чрез правене) в рамките на училищната среда и ежегодно участват в Национално състезание, организирано от ДА България. Печелени са призови места за оригинална идея, рекламен клип, за най- добре представен щанд и т.н. През 2011 г. две учебни компании участваха на Международен фестивал на учебните компании на „ДА – Янг Ентерпрайс“ в гр. Рига, Латвия.

По традиция, ученици, обучавани по програмите на ДА, участват в организираната от 10 години инициатива „Мениджър за един ден“, като се класират и заемат мениджърски позиции за един ден в действащи компании, банки, публични организации- „кмет на София“, „заместник министър на финансите“, мениджър на „Майкрософт“ , „Овергаз“ и други.

На 31 март 2011г. и 01 април 2011 год. ученици от 137 СОУ посещават Европейския Център за Ядрени Изследвания – ЦЕРН (снимка). Беше направено посещение на командния център на центъра за управление на детектора „ATLAS“ където се търси Хигс-бозона(„божията частица“). Научиха за CMS-детектора, където има най-голямо българско участие.Получиха информация и за другите два детектора- „ALIS“ и „LHCb“.

Училището е избрано в специална програма на Майкрософт като едно от 60-те училища от цял свят, които да споделят своя опит в областта на иновациите и да участват в различни образователни инициативи, организирани от Майкрософт. Едно от предстоящите събития е участие в Световен форум за иновативно образование във Вашингтон през ноември, 2011 г.
 

Квалификации за учителите
През ваканциите и на събития за сплотяване на колектива, провеждани на различни места в България се осъществяват квалификации по актуални теми. Така се съчетава полезното с приятно, а неформалната среда благоприятства за добрия дух на колектива.

Разбирането, че съвременната класна стая се нуждае от лидер coach – учителят в клас, който работи сред учениците, а не само пред тях е водещо при организирането на семинари по темата с лектор Росица Велева – Биалек – сертифициран коуч консултант, фасилитатор и мотивационен лектор в областта на коучинга, мениджмънта и лидерството на френската фирма СR..Consulting .

На 28.04.2011, Нимеро и 137 СОУ „Ангел Кънчев“, със съдействието на Майкрософт България, бяха домакини на образователен форум, който събра учители-иноватори, директори и представители на образователни институции от цялата страна (снимка). Поводът беше включването им в образователен семинар на тема „Иновациите в началното образование“ с основен акцент на софтуерния продукт Енвижън, насочен към повишаване на качеството на учебния процес.

 

В следващ материал очаквайте информация за проекта „Енвижън“!