Учители

Иновации в образованието: Майкрософт ИТ Академия в ГПАЕ “Гео Милев“, Бургас

 

Димитрина Тодорова е преподавател по информатика и информационни технологии в ГПАЕ „Гео Милев“ в гр. Бургас. В училището, а и не само там, я познават като неуморима, енергична, общителна и отдадена изцяло на призванието си – да обучава и насърчава. Диди, както е позната в гимназията е и сред любимите учители на учениците.

Проект: Майкрософт IT Академия
Microsoft IT Academy е проект на Майкрософт, чиято основна цел е да предостави на образователните институции по света актуални учебни програми по продуктите на компанията, както и достъп до съвременна и качествена платформа за онлайн обучение и система за управление на учебния процес.

Академията предоставя комплексно обучение за получаване на теоретични познания и приложение на съвременните информационни технологии.

В Бургас са регистрирани две, като единствена в средно училище е в ГПАЕ „Гео Милев“.

Програмата предвижда ефективно обучение на ученици и студенти по технологиите на Microsoft, подготвя обучаeмите за глобалната икономика, както създава квалифицирани общностти.

Трудностите не ни притесняват, вдъхновява ни ентусиазмът на децата и шансът ни да им дадем повече знания!

Диди Тодорова

 

Използвани ресурси

Microsoft Word
Microsoft Excel
Microsoft Power Point
Microsoft Access

Oще информация

Сайт на училището
Брошура

Microsoft IT Academy

Какви са приложенията

  • В часовете по ИТ се използват основно уроци и упражнения. Тестовете се конструират от Digital Literacy и Академията.
  • На англоговорящите учители се дават безплатно да се обучават , за да изискват от децата съответно качество на документите.
  • Правят се кампании за записване на ученици на преференциални цени за няколко курса.
  • Организират се училищни и национални състезания включващи учебен материал от Академията. На успешно включилите се в крайното класиране се изпращат безплатни ваучери за обучение.
  • За учители по ИТ се организират обучения , за да се запознават със съдържанието на Академията и да записват ученици, което за съжаление не е много добре разработено.
  • В учебните часове в 12 клас преговор върху Office пакета са всички теми от Академията.

Организационно се подхожда в следните направления

  • Учениците от 9 клас се обучават върху курсове, които изучават Windows, Word, Excel.
  • Учениците от 10 клас се обучават върху Power Point и Access.
  • Много от учениците в гимназията кандидатстват в европейски и американски университети и към документите си представят сертификата от Академията. Много от тях получават подкрепящи писма за тези умения и възможност да изберат по-добра специалност.

Училищно състезание
Преподавателката разказва в подробности за едно от организираните от училището състезания. То съдържа тест, практическа задача на Word и Excel 2010 и презентация на тема „Мрежата в моите очи“. В него са участвали 120 ученика, 72 от които са стигнали до финала.

„Тестът съдържаше въпроси от Digital Literacy и Майкрософт ИТ Академия върху Windows7 и Office 2010. (Виж въпросите тук). Практическата задача изискваше обработка на таблица с Pivot Table и съдаване на диаграма, както и използане на функции за работа с текстов низ. В нея беше включено още: Създаване на шаблон по образец и генериране на серийни писма използващи списъка от таблицата“, споделя Тодорова.

„Искам специално да отбележа, че състезанието беше без такса за участниците само с регистрация. Мисля, че повече неща в образователната система трябва да се случват без финансова тежест за децата, защото това ограничава участието на много талантливи деца“, категорична е Диди Тодорова, която има намерение да организира подобно съревнование в следващата година.

Резултати и ползи

Като част от проекта училището е изработило брошура, която се разпространява сред учениците и която обяснява предимствата да си „в час“ със съвременните технологии.

„Основната кампания е в часовете по IT, защото имаме възможност да им даваме оригинални обучителни материали на английски език, което допълнително обогатяваезиковите им знания. Тази година на едно обучение върху Server 2008 ще съберем учители по ИТ и ще им дадем безплатни курсове от академията“, споделя Диди Тодорова.

Проблеми разбира се не липсват. Тази година парите от таксите не са достигнали, но училището доплаща от други свои дейности. Гимназията не пести средства и усилия, за да даде най-доброто на своите възпитаници. Те пък й се отблагодаряват с интереса към програмата и с акуратността си по време на курса.

В ПГАЕ „Гео Милев“ отчитат сериозен прогрес в интереса към обученията с всяка изминала година. Учебната 2011/2012 е четвърта за проекта в бургаското школо.