Мнения

Инициативата eSkills for Jobs обявява видео конкурс за европейци с добри дигитални умения

Инициативата eSkills for Jobs 2015-2016стартира видео конкурс, който ще отличи европейци с добри дигитални умения и отлична грамотност в сферата на ИКТ.

Надпреварата търси успешни проекти и идеи, които са осъществени с помощта на ИКТ и отличното владеене и прилагане на електронни умения. Целта е да се включат мотивирани и талантливи млади хора, бизнес лидери, специалисти от ИКТ сектора, неправителствени организации, предприемачи, хора, които са променили професионалната си реализация с използването на ИКТ, както и такива, които търсят работа.

Всеки кандидат трябва да запише видео на английски език с максимална продължителност 1:30 мин., в което да представи проекта си. Видеоклипът трябва да съдържа логото на инициативата eSkills for Jobs и да бъде поместен в собствения Youtube канал на кандидата.

Всички видеоклипове, които отговарят на изискванията, ще бъдат поместени в официалния YouTube канал на eSkills for Jobs.

Кандидатстването за всички европейски граждани е отворено в следните 3 категории, като крайният срок е 31 октомври 2015г.

В категорията Digital Citizenship може да се кандидатства с авторска програма или приложение, която оказва позитивно влияние върху общността в социално или екологично отношение, или пък има конкретен ефект върху по-малка общност, като например училище, университет.

Digital Entrepreneurshipще търси успешни предприемачи, които ефективно използват ИКТ за развитие на стартъпи и бизнес и допринасят за ползи за крайните потребители.

Категорията Most Inspirational Career Campaigner разширява още обхватът на кандидатите – всеки, търсещ работа в ИКТ сферата, както и тези, които успешно е сменили професионалната си реализация с помощта на технологиите може да се включи с видеоклип. Работещи в сферата на комуникациите, журналисти, модни дизайнери, които се реализират успешно благодарение на дигиталната си грамотност, са добре дошли. 

Всеки кандидат може да подаде по 1 видеоклип за всяка категория, като проектите, изработени от няколко души, следва да оторизират само един от групата за участие.

За всяка категория ще бъдат избрани по един победител и един подгласник, които ще бъдат наградени по време на конференцията на високо ниво в Люксембург. Разходите по пътуването и нощувките са за сметка на инициативата eSkills for Jobs.

Още 2 категории предстоят да бъдат отворени за кандидатстване: Young Digital Talent (през август) и Outstanding Use of ICT for Teaching (през септември).

Инициативата „eSkills for Jobs 2015-2016“ се провежда едновременно в 21 европейски държави и има за цел да повиши осведомеността на гражданите за нуждата от подобряване на техните умения при използването на информационните и комуникационни технологии (ИКТ), необходими за намирането на работа.

Подробности за кампанията в България можете да намерите тук  – освен информация за всички инициативи и състезания, платформата предлага и специална секция за обучения в сферата на ИКТ, както и информация за актуални свободни работни места в ИКТ индустрията.

Към момента у нас „eSkills for Jobs 2015-2016″ обединява над 30 стейкхолдъри, сред които Президентството, МОН, София Тех Парк, Представителството на EK в България, ICT Media, както и компании, които отделят ресурс за безплатни обучения и квалификации на младежи като Мусала Софт, Империя онлайн, SAP Labs България и др. 

Сред посланиците на е-умения са министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин, зам. министърът на образованието Николай Денков, Анна-Мари Виламовска, секретар по здравеопазване и иновации на Президента на Републиката, евродепутатът Ева Паунова, и Елена Маринова, президент на Мусала Софт и Председател на Комисията по образование на БАИТ.