Мнения

Имоти срещу качествено образование!

Мечтата да изпратят наследниците си да учат в реномирано учебно заведение в чужбина ката семейства да се разделят с имоти, за да успеят да осигурят това, сподели Бистра Илиева, шеф на фирма, консултираща по въпросите на образованието.

Вили, апартаменти и земи се разпродават, а сумите от порядъка на 40-50 000 лв се инвестират в бъдещето на децата. Отнася се и за гимназиално образование и за висше.

„Ще продам имот, за да пратя внучката си да учи в Италия“, разказва пред всекидневника „Монитор“ баба на деветокласничка, която придружава внучката си на образователно изложение. Ученичката Валя пък с радост би продължила обучението си догодина в мечтаната страна.

Любопитно е, че хората предпочитат повече този вариант, вместо да търсят заеми от банки. Англия отново е най-предпочитана образователна дестинация за родните ученици.

Да се пребивава на Острова на месец излиза между 1200 и 1500 лв. Тук влизат общежитието, храната, учебниците и транспорта. Таксите, който са вдигнати чувствително от тази година, са отделно. Размерът им стигна до повече от 20 000 лв на година.

От всекидневника отбелязват още нещо интересно. Това е тенденцията след Освобождението, когато българинът е давал мило и драго, за да изучи качествено децата си. Тогава обаче е нямало къде да се учат у нас, докато сега качеството на образование на българските висши учебни заведения не е конкурентно на това в чужбина.