Училища

Има идея за местене на Студентски град

Има терен около Лозен, който би могъл да приеме студентски кампус от съвременен тип, който наистина да бъде академично средище на бъдещето на нацията. Новият Студентски град може да бъде реализиран със средства от оперативните програми или чрез публично-частни партньорства, смята председателят на съвета на ректорите на висшите училища и ректор на Медицински университет в София Ваньо Митев.

Според него главният архитект на София Петър Диков и други специалисти имат думата при определяне на мястото за строеж.

„Този, който строи, трябва да плати цената на земята, която ще ползва, както и да се установи колко ще струват блоковете за студентските общежития и след колко години ще могат да останат изцяло за държавата или за общината“, коментира Митев, цитиран от БТА.

Самият Диков преди няколко дни обяви, че е илюзия да се строи подобен кампус, тъй като той ще глътне повече от 2 млрд. евро.

Според Митев решението за нов Студентски град трябва да е политическо. Той вижда в подобен проект шанс за печалба както на строителните предприемачи, така и на ползващите сградите университети.

Днес ще има заседание на Съвета на ректорите, на което ще бъде обсъдена декларацията за подобряване на обществения ред в Студентски град. Сред мерките които ще се коментират са забраната на шум и купони и вечерен час на затваряне на общежитията.