Ученици

Имат ли пропуски за Средновековието учениците от профилираните паралелки?

Вече неведнъж от Teacher.bg сме писали за пропуснатия материал по история, география и биология за около 200 000 седмокласници. Това се случи при прибързаното прилагане на новия закон за училищното образование. Най-голям беше пропускът по история – там учениците изпуснаха цяла учебна година и цялото Средновековие.

От БНТ направиха проверка на деветокласниците в профилираните училища, тъй като в 8-ми клас те не учиха история. В столичното 125-то училище се задава въпросът: знаят ли тези ученици Средновековието?

Пламен Салтиров, учител по история, 125 -то СУ: „Определено има пропуски в това, което са усвоили.Тези пропуски касаят важни събития и процеси, свързани с централизирането на западно-европейските държави. Нямат я тази нужната основа, с която да се започне изучаването на Новото време.“Много български деветокласници преминаха директно от разпадането на Римската империя към откриването на новия свят от Колумб. Други получиха фрагментарни знания за Средновековието, а трети четоха сами, както казаха „за обща“ култура.

Вероника Кръстева, 9 клас, 83-то училище: „Наистина се казваха основни неща в това, което учихме, но крайно недостатъчно, защото аз смятам, че Средновековието е един много важен период.“

Георги Педаков, 9 клас: „Ние стигнахме само до Ранна Римска империя. Учил съм Средновековие по собствена инициатива, в свободно време през лятната ваканция. Само от обща култура, малко от малко съм се учил сам себе си.“Учителят по история казва още, че за съжаление част от часа по Нова история минава в това да се обясни какво точно се е случвало през Средновековието.

Пламен Салтиров, учител по история, 125-то СУ: „Определено се налага да се обяснят процеси, които са протекли особено в края на Средновековието. И са ощетени в резултат на промяната, която настъпи в учебните програми.“

Припомняме, че според последното международно изследване ПИЗА, българските деветокласници са на незавидното 45-то място от 72 страни по четене, математика и природни науки. А на теста по Средновековие, който раздадохме в края на 2017 г. – успехът беше среден 3 и 20.
Източник: news.bnt.bg