Ученици

Имаме една от най-дългите летни ваканции в Европа

Българските ученици се радват на една от най-дългите летни ваканции в Европа, коментира Лазар Додев, шеф на дирекция „Организация, контрол и инспектиране“ в министерството на образованието, цитиран от „24 часа“.

У нас тя е с продължителност между четири месеца (за най-малките) и два месеца и половина за учениците от девети до 11-ти клас. Първокласниците имат 13 учебни седмици през втория срок, докато за големите те са с пет повече.

Стартът на учебната ни година прилича на този в Португалия. Ние сме на 15-ти септември, като датата е закована, а иберийските ученици са между 8 и 13 септември. Колкото и да е закована датата обаче, тази година децата имаха допълнителен бонус от два дни, тъй като стартът се падна в събота.

Специално стартът на учебната година беше един от топвъпросите пред специалистите от МОМН в последните месеци. Традицията при нас да е точно в средата на деветия месец от годината води началото си от доста години, когато децата са помагали активно в събирането на реколтата и тази дата се явява след работата им на полето. Нещата обаче са променени не от вчера. Затова намерението да се изтегли деня с две седмици все още не е отхвърлено.

Освен лятната ваканция, децата ще имат още 42 дни почивка, като тук са включени уикендите, празниците и дните около матурите. Отделно са останалите ваканции – есенна, която е съвсем скоро – от 1 до 4 ноември, коледна, зимна и пролетна. Един ден допълнително ще има и около Великден.

„При изготвяне на проекта на заповед за графика за учебното време за тази година сме съобразили да редуваме равни периоди на работа и на почивка. За втора година има есенна ваканция“, обяснява Лазар Додев.

Много важен е въпросът с обръщането на сроковете. Миналата година имаше недоволни, тъй като се получаваше малко време между смените. Тази година от МОМН са дали избор на директорите – от 4 или 11 февруари.

Как е в Европа?

В Германия, Австрия, Лихтенщайн и Швейцария почиват горе – долу еднакво. В Германия ваканциите са определени още през 1964 г. и са заковани на точно 75 работни дни в годината. Броят им е шест.

Във Франция има 5 ученически ваканции, разпределени равномерно през цялата година. Особеност е, че при някои от ваканциите децата не излизат едновременно в почивка, за да не се натоварват курортите и пътищата, водещи към тях.

В Италия дават право на всяка област сама да определя графика и дължината на ваканциите. Не се учи и на празника на патрона закрилник на града, в който живеят учениците.

Децата в Гърция не учат на църковни празници – на Сирни заговезни, празника на Свети Дух, празника на тримата йерарси, Великден, Коледа.