Училища

Илияна Йотова разкритикува преобразуването на защитените училища

Вицепрезидентът Илияна Йотова разкритикува преобразуването на защитените училища и създаването на обединени, защото според нея това ще доведе до отпадане на голям брой ромски деца от образователната система. Промяната е записана в последния закон за просветата. Преобразуването на училищата се налага заради новата структура на образованието, при която основната степен вече приключва в края на седми клас, а не в осми клас, както бе досега.

Поради тази причина всички 1256 основни школа у нас имат три варианта – да станат начални до 4-ти клас, да съкратят един клас и да станат основни до 7-и клас или да увеличат класовете си и да се превърнат в т.нар. обединени училища от 1-ви до 10-и клас. Последният вариант бе измислен с цел да се задържат в училище колкото се може повече деца, особено от малките населени места и малцинствата, които отпадат рано от училище.

Йотова обаче смята, че закриването на защитените училища и създаването на обединени училища е „преливане от пусто в празно“ и тази формула няма да проработи. По думите й защитените училища са били единственият шанс за децата от малцинствени групи, които живеят в отдалечени места и за деца, които в социално отношение са в неравностойно положение, да получават поне минимум образование. „Президентската институция ще инициира серия от обществени дискусии, ако трябва и с промяна в току що проходилия закон за средното образование“, посочи Йотова, цитирана от БТА.

Във Велико Търново вицепрезидентът откри четиринадесетия детски ромски фестивал „Отворено сърце“, организиран от Центъра за етнически диалог и толерантност „Амалипе“. В приветствието си тя посочи, че в България етносите винаги са живели в мир, разбирателство и толерантност и отбеляза, че фестивалът е открит урок за това как културното многообразие трябва да се толерира и развива, защото в него е кодирано бъдещето.

Източник: dnes.bg