Ученици

Икономиката може да спечели, ако се спрат ранните бракове и детският труд

Националните икономики могат да спечелят милиарди долари, ако спрат принудителните бракове и детският труд. При прекратяването на практиките, които вредят на здравето и правата на момичетата, местната икономика може да спечели изключително много, съобщиха от Фонда на ООН за населението (ФООНН), цитирани от световните агенции.

Според доклада, 47 700 момичета на ден се омъжват, преди да са навършили 18 години, а на три четвърти от работещите момичета не се плаща.

Около 16 милиона момичета на възраст между 6 и 11 години никога не са стъпвали в училище. Причината много от тях да останат неграмотни са ранните бракове или принудителната работа в помощ на семействата си, уверяват в доклад на Фонда.

Развиващите се страни може да печелят по 21 милиарда долара годишно, ако всички 10-годишни момичета завършват средно образование. „Образованието е най-добрата инвестиция за света. Когато потенциалът на едно момиче не се развие, от това губим всички“, заяви в телефонно интервю за Ройтерс изпълнителният директор на Фонда Бабатунде Осотимехин.

Източник: news.bg