Училища

Изравнителна сметка за забавачка изненада родители от Пловдив

Родителите на децата в подготвителните групи трябва да доплащат през март за забавачката, която са посещавали през януари. Неприятната изненада стана ясна в края на миналата седмица, когато електронната система разпрати по имейлите на родителите по-високи от очакваните такси.

До неразборията се стига, след като системата за изчисляване на таксите на трета и четвърта група бе променена с решение на Общинския съвет. То е по повод указанието на МОН занапред подготваците да плащат само храната в детската градина.  Така местният парламент отмени предишната схема, при която се дължеше „твърда“ такса от 20 лева, а разликата до максималната 50 лв. се разпределяше на ден и се начисляваше според броя присъствени дни. Решението беше върнато за ново разглеждане със заповед на областния управител Здравко Димитров.

След промяната през януари дължимите пари са начислени без тази такса и най-високата сума, ако детето изобщо не е отсъствало, е 48,30 лв. Тя се получава, като 21 работни  дни се умножат по разхода за храна от 2,30 на ден.

След като платиха по тази система за януари, в електронните писма до родителите със сметките за февруари таксата е сформирана по предишния начин и максимумът при посещение за пълен месец е 50 лева, като 20 лева от тази сума е „твърдата“ задължителна за всички част.

Същевременно  във фоайетата на  заведенията е разлепена заповед на  зам.-кмета Розалин Петков.  В нея се казва, че новата тарифа  за детските градини  влиза в сила през март. Упоменато е още, че междувременно ще бъдат преизчислени януарските такси и разликата ще се доплати заедно с мартенската. Разбрахме, че ще се наложи  да доплащаме, но никой не ни е обяснил защо, коментират  недоволни  родители. Не могли да се ориентират и да разтълкуват номерата на административни актове в копието от разпореждането на Общината, които са посочени като основание за доплащането.

Бъркотията с таксите на подготвачетата се е получила заради  административна грешка.  Тарифите бяха гласувани на сесията в Общинския съвет на 23 януари. Според решението новата система за подготвителните групи трябваше да влезе от 1 януари. Съответно тя беше въведена във всички детски градини.  Междувременно обаче в администрацията са разбрали, че промяната  на цените на услуги не може да се прилага със задна дата. По тази причина по предложение на зам.-кмета Розалин Петков   на следващата февруарска сесия  местният парламент отмени предишното си  решение и гласува ново, с което новата система на заплащане в детските градини и специално в подготвителните групи влиза в сила от 1 март.  Дебати нямаше, тъй като на първата сесия цялото внимание на съветниците беше насочено към поскъпването на Синя зона от 1,50 на 2 лева. За тази цена пък кметът Иван Тотев беше казал, че ще влезе в сила от 1 април.

Грешката и „изравнителната сметка“ засяга всички родители на подготвачета в детските градини, подготвителните групи в училищата са безплатни. Най-малкото доплащане, което сега те трябва да внесат, е 1,70 лева. Разликата за деца, които са боледували или са отсъствали по домашни причини, обаче ще е много по-голяма и може да достигне до 30 лева.

За децата от първа и втора група остава предишната система за формиране на таксата, като максималната е 50 лева.

Източник: marica.bg