Институции

Изпитът по история на България за кандидат-студенти в СУ е на 16 юни

Изпитът по история на България за кандидат-студенти от редовната изпитна сесия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е на 16 юни от 9.00 часа, съобщиха от пресцентъра на висшето училище.

Кандидатстудентският изпит по история на България продължава четири астрономически часа и се състои от два компонента – развиване на тема по даден исторически проблем и тест. Предложената изпитна програма е съставена въз основа на учебното съдържание по история на България за 11-и клас. В нея са включени основни проблеми, които са обединени в тематични кръгове и се отнасят до развитието на българската държава и на българското общество във времето от края на седми до средата на 20-и век. Изпитната комисия ще формулира темите и вариантите на теста в деня на изпита, така че те да покриват цялото учебно съдържание, заложено в програмата по история на България.

При започването на изпита ще се изтеглят две теми, като всеки кандидат-студент ще има правото да избере и да пише по една от тях, както и един от тестовите варианти, който се раздава на кандидат-студентите. Тестът включва въпроси от отворен и затворен тип от областта на политическата, стопанската, църковната и културната история на България през Средновековието, Възраждането и Новото време. Основните цели на изпита са да провери историческите знания на кандидат-студентите, предвидени в държавните образователни изисквания за първо равнище, уменията им за създаване на аргументиран текст по определен проблем, както и нивото им на владеене на книжовния български език.

Източник: novini.bg