Училища

Изпитът по български в СУ важен само за “правото“

Явяването на изпит по БЕЛ в Софийския университет на практика служи единствено за подбор на кандидатите за специалността „право“, коментира пред Агенция Фокус преподавателя по съвременен български език и история на българския книжовен език в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Гергана Дачева.

В почти всички специалности в СУ се приема само с матура, а коефициентът, който е приет за някои специалности (като българска филология например, където е 2.5 за матурата), означава че по-висока оценка на зрелостния изпит отколкото на входния изпит ще вкара кандидата в специалността.

Това не би било проблем, ако разликите в двата изпита не бяха драстични. На матурата освен че се преписва по-лесно, но и квесторите са по-благосклонни към изпитваните, особено що се отнася до тестовата част.

„Една част от зрелостниците не бяха изобщо посягали към така наречения 41-ви въпрос – интерпретативните разсъждения по отношение на цитата, който беше даден, което обаче не води до кой знае колко по-ниска оценка. Те пак са изкарали, ако са решили теста и останалите задачи, могат спокойно да имат петица. Това прави неравностойна оценката на тези, които кандидатстват с този коефициент с матурата и на тези, които се явяват на изпита“, коментира още доц. Дачева.