Институции

Изпитният туризъм излиза между 500 и 1000 лв.

От 500 до 1000 лева излиза изпитният туризъм на кандидат-студентите по медицина, право и информатика, на които най-често се налага да обикалят от град на град, за да се явяват на приемни изпити. Това показват изчисления на „Монитор“ за харчовете, които е необходимо да направят.

Родителите на кандидат-медиците трябва да броят хилядарка, за да могат децата им да пробват късмета си в трите най-желани медицински университета у нас. Сумата се образува от таксите за изпитите, нощувките в хотели, пътя до различните градове и джобните на децата им.

Бъдещите лекари в Медицинския университет-София трябваше да платят 100 лв. за двата си кандидатстудентските изпити по биология и химия, които обаче се проведоха през две седмици – на 24 март и 7 април. Това налага да се предвидят двойни разходи за път и спане.

Ако кандидат-студентът е например от Стара Загора, двупосочният автобусен билет му струва 25 лв. Преспиването в нощта преди изпита пък излиза между 20 лв. за хостел и 60-70 за стая в хотел. Сметката набъбва с още 30-40 лв. за джобните и разходите за транспорт в столицата. Общо само явяването на пробните изпити в МУ – София на старозагореца излиза над 300 лв. Още толкова гълта кандидатстването по медицина в Софийския универститет, където обаче самите изпити излизат общо 60 лв.

С други 350 лева набъбват харчовете, ако кандидат-студентът реши да увеличи шансовете си за прием в медицинска специалност, като се разходи и до Варна. Двата изпита там излизат общо 120 лв., пътят между Стара Загора и морската столица струва 80 лв., а нощувките – още 60 лв. С джобните цялата сметка достига 340 лв.

Така ако родителите на кандидат-лекаря от Стара Загора теглят чертата, за шест изпита в три ВУЗ-а и разходите покрай тях ще трябва да подготвят хилядарка.

Кандидат-прависти също често обикалят няколко града, за да се явят на приемни изпити. При кандидатстване например в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, великотърновския „Св. Кирил и Методий“ и пловдивския „Паисий Хилендарски“ ще трябва да заделят 500 лв.

В Алма матер ситуацията при правистите е аналогична като при бъдещите лекари. За да могат да кандидатстват в специалност право, трябва да положат успешно два изпита – по български език и литература и история на България. Така за пробните изпити и бъдещият юрист от града под липите трябва да извади над 300 лв. за такси, път, нощувки и джобни. Кандидатстването в старата столица излиза по-евтино, тъй като мераклията може да се яви на тестовете по български език и литература и история на България в един и същи ден. За тях трябва да плати общо 80 лв., а пътят с влак от Стара Загора до Велико Търново и обратно излиза 14 лв. Нощувката преди изпит в хотел пък може да излезе между 21 и 49 лв. Общият харч е 150 лв.

Ако кандидат-студентът от Стара Загора се пробва в Пловдивския университет, ще трябва да мисли основно за таксите за двата изпита – 50 лв., тъй разстоянието между двата града е малко.

Сметките показват, че тези, които се пробват и за трите ВУЗ-а, трябва да подготвят около 500 лв. Малко повече излиза кандидатстването по направление „Информатика и компютърни науки“ едновременно в столицата и в Пловдив. Изпитите, пътят и престоят за СУ излизат 300 лева, колкото би глътнало и кандидатстването в същото направление в УНИБИТ в столицата. Кандидатстването в Пловдив излиза около 70 лева за изпитите на старозагореца, тъй като разходът му за път би бил минимален и може да се „прескочи“ нощувката.

Част от родителите на кандидат-студенти могат да се разминат с големите разходи покрай борбата за вход в най-желаните университети, ако децата им са се насочили към специалности, при които приемът е с оценката на матурата след 12-и клас.

Източник: monitor.bg