Ученици

Излязоха списъците с приетите първокласници в София

Излязоха списъците с приетите ученици в София от първото класиране за прием в първи клас за учебната 2018/2019 година. Списъците с приетите първокласници са публикувани в сайтовете на столичните училища, както могат да се видят и на информационни табла в учебните сгради на училищата, съобщиха за БТА директори на училища в София.

Очаква се първокласниците в София за новата учебна 2018/2019 година да са около 12 300, или малко по-малко от настояващата учебна година. Това обаче е динамична прогноза, защото не се знае колко деца ще дойдат с родителите си от страната в София, за да учат в първи клас, както не може да се прогнозира дали деца със семействата си ще напуснат столицата преди 15 септември, каза през април тази година – в началото на кампанията за приема на първокласници, Ваня Кастрева – началник на Регионалното управление на образованието в София-град.

Тя съобщи тогава, че през новата учебна година се очаква в около 200 училища в столицата да има прием на първокласници, но вероятно децата ще са по-малко от учениците в първи клас от настояващата учебна година – по данните на ГРАО за родените деца.

Водещият критерий за приема на първокласници в София за новата учебна година е близостта на местоживеене на децата до съответното училище. Приемът на първокласниците се осъществява по наредба на Столичния общински съвет, според която има критерии за прием на децата в четири групи.

От 5 юни до 17.00 часа на 7 юни е записването на учениците, приети от първото класиране в София. В 18.00 часа на 7 юни ще бъдат обявени свободните места в столичните училища за второто класиране. От 8 юни до 12.00 часа на 11 юни ще се подават заявления за приема на първокласници във второто класиране. Списъците от него ще бъдат обявени в 18.00 часа на 11 юни. От 12 юни до 17.00 часа на 13 юни е записването на първокласниците, приети във второто класиране. От 14 юни ще се попълват свободните места в първи клас след третото класиране в София.

Източник: novini.bg