Ученици

Излязоха новите бисери на кандидат-гимназистите

Историческото Кърваво писмо за обявяването на Априлското въстание е написано от Васил Левски, а не от Тодор Каблешков. Това твърди русенски кандидат-гимназист в изпитната си работа по български език, се казва в статия на Петя Славова, в dnes.bg .

Интересни са разсъжденията на ученици по темата за красивото и грозното. „Лично аз смятам, че е красиво покрай мен да мине някой мускулест батко със скъпа кола, а грозно – ако е нисък, дебел и с пъпки“, пише момиче от русенско школо.

Друг разсъждава: „Какво е красиво? Никой не може да конкретизира нищо по тази есенция“, смятайки, че категорията „красиво“ е сентенция.

По втория модул на тазгодишния изпит са писали 39 306 ученици. В 25-а задача от националното външно оценяване от тях се изискваше да запишат в две – три изречения какво внушава финалът на „Немили – недраги“ – „Бедни, бедни Македонски! Защо не умря при Гредетин?…“

На тази задача един от седмокласниците написал, че след войната Македонски имал 11 рани, след което му изсъхва едната ръка, а после и крака. Според Вазовата повест на героя му изсъхва само ръката.

Друг ученик пък написал, че представеният цитат са думи на самия Македонски, а не на автора – повествовател.

Снимка: ludsport.net