Ученици Училища

Излезе първото класиране на първолаците

Списъците с приетите на първо класиране първокласници са качени на сайтовете на училищата, в които родителите им са подали документи.

Записването става с оригинала на удостоверението за завършен подготвителен клас и оригинала на удостоверението за промени в постоянния адрес на детето започва. То започва днес (4-и юни) и ще продължи до 6-ти в 17 ч.

Най-много бяха желаещи да учат в 32 СУИЧЕ „Свети Климент Охридски“ в район „Възраждане“. По данни, предоставени на „Монитор“ образователния инспекторат близо 450 родителите бяха подали заявления децата им да участ там. От класирането става ясно, че от тях всички малчугани от 1-ва, 2-ра и 3-та група са приети.

В 32-о училище ще бъдат и 68 деца от 4-а група, които са класирани с между 5 и 10 бонус точки.(б.а. – виж групите и допълнителните критерии в края на статията)

В друго от училищата в района – 18 СУ „Уилям Гладстон“, подалите документи също бяха над 400 за общо 7-те обявени паралели. От сайта на школото става ясно, че в тях са приети общо 188 деца. В паралелките ще има между 26 и 28 деца, тъй като в тях има и близнаци.

По-голям брой желаещи имаше и за 2 СУ „Акад. Емилиян Станев“ в район „Витоша“, където 380 родители бяха подали заявления децата им да учат там. В школото са приети общо 130, като 45 от тях влезли благодарение на кака или батко.

70 малчугани са класирани по уседналост повече от 3 години и само 15 са от втора група. Във 2-ро училище няма нито едно дете, което живее в района от по-малко от година, както и такива, чийто постоянен или настоящ адрес е извън прилежащия му район.

Сред училища към които имаше наплив бе и 51 СУ „Елисавета Багряна“, където подалите заявления бяха около 280. В школото в район „Красно село“ са класирани само хлапета от квартала. 86 от всички 107 приети малчугани са в първа група, 14 във втора и 7 в трета.

Всички малчугани от квартала за приети и в 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“. Децата, които ще трябва да се надяват на второ класиране, за да учат в школото в район „Изгрев“ са само от 4-и група.

105 първокласници или всички подали заявления от първа, втора и трета група са приети 104 СУ „Захари Стоянов“ .Желаещите да учат там обаче бяха близо 300.

Час след като приключи записването на класираните училищната – в 18 ч. пък се обявяват и местата за второ класиране.

Заявленията за участие в него се подават от 7-и до обяд на 10-и юни. Вечерта на 10-и става ясно и кои са приетите ученици, които имат два дни да се запишат. На 12-и в 18 ч. училищата обявяват колко са свободните места за трето класиране, които се подават заявления до 12 ч. на 14-ти юни. Класираните се обявяват същия ден вечерта, а записването е до 18-ти юни.

Групи и допълнителни критерии

При класирането в първи клас най-важен критерий е уседналостта и това дали постоянният или настоящият адрес на малчугана попада в прилежащия район в желаното училище. С най-голям шанс да бъдат приети имат децата, живели в района на училището през последните 3 години, както и тези чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са възпитаници на същото школо. Те попадат в първа група. Във втора пък са тези, които не са се местили в периода от една до три години. Хлапетата, чийто адрес е сменян в рамките на по-малко от година пък се нареждат в трета група. В последната четвърта група пък са децата, чийто постоянен или настоящ адрес е извън прилежащия район на училището, в което подават заявление.

Когато децата от една група са повече от обявените места в план-приема на дадено школо, малчуганите се класират по допълнителни критерии. Сираци и полусираци ще получават 6 точки. Толкова ще има и за хлапета с над 50% трайни увреждания. По 5 точки бонус има за близнаци семейства с повече от две деца, както и хлапета, чийто адрес е граничещ с прилежащия на район на училището, в което кандидатстват. Малчугани с подготвителна група в избраното школо и такива с братче или сестриче над 12 г. получават 4 точки към допълнителните критерии. Най-малък е бонусът за деца, които са настанени за отглеждане в приемно семейство или на роднини и близки, както и хлапета с един неизвестен родител или осиновени. Запазена е и възможността за жребий със случайни номера, когато броят на кандидатстващите деца, които отговарят на еднакви условия, е по-голям.

Източник: monitor.bg