Ученици

Изключителен успех на български ученици в конкурс на NASA

Три екипа от български ученици, представили проекти в най-престижния и труден международен конкурс за ученици, организиран от НАСА и Американското космическо общество печелят призови места! Това са 21 младежи, които се обучават в курсовете по астрономия в Астрономическата обсерватория – Варна и в едно от най-елитните училища във Варна – Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“.

За първи път екип от български ученици печели най-голямата награда: Гранд – приза на Международния конкурс на НАСА! Екип от трима ученици: Неделчо Ласков, Атанас Ковачев и Иван Попов разработиха проекта „Грийн спейс“. В проекта младежите разглеждат проблемите на космическата екология и представят свое технологично решение под формата на космическа колония.

Вторият екип представил проекта „Космическа колония „Дафне“ печели първо място в своята категория – 12 клас, голям екип (над 5 човека). Това се учениците Калоян Кирилов, Росен Крумов, Александър Иванов, Ивелин Георгиев, Стефан Граматиков, Никола Димов, Петър Даскалов, Иван Ангелов, Христни Николов, Глория Митева, Косара Янкова. Младежите разработват космическа колония от три града върху и във вътрешността на астероида Дафне и с него се отправят към извъслънчевата система Глиезе 667, където ще се заселят на една от планетите.

Третият екип печели почетно отличие за проект „Аква де Вита“. Това се учениците Наньо Пенков, Денис Хадживеличков, Станислав Щерев, Илко Щирков, Неда Иванова, Александра Койчева, Яна Дамянова. Те са разработили в проекта си космическа колония, която ще добива вода от кометите. Те ще снабдяват бъдещи бази върху планетите и мрежата от космически колонии, която ще бъде създадена в следващите столетия.

Ръководители на трите екипа са Др Веселка Радева, астроном от Астрономическата обсерватория – Варна и Силвия Захариева, учител по физика и астрономия от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“,Варна.

Учениците са поканени да участват в Международната конференция за космическо развитие на НАСА и ААС в САЩ от 14 до 18 май 2014 година и да представят своите проекти. На специална церемония ще бъде връчена Голямата награда на Международния конкурс на НАСА на отличеният екип ученици и техните ръководители.