Училища

Издателства подкупват школски директори с лаптопи

Представители на големи издателства кръстосват училищата и вместо да залагат на срещи с авторските колективи, подкупват учители и директори с лаптопи и други бонуси, за да предпочетат техните учебници. За това алармираха издателствата „Архимед“, „Бит и техника“, „Даниела Убенова“, „Изкуства“, „Питагор“, „Скорпио“ в отровено писмо до гилдията. Пращат го и до МОН, РУО, общините,  Асоциация „Родители“. Практиката определят като купуване на избор.  

„Новооткритата процедура за оценяване и избор на новите учебници за учебната 2017-2018 година отприщи една безпрецедентна със своя цинизъм рекламна кампания – се казва в обръщението. – Представителите на известни големи издателства се надпреварват да правят небивали досега търговски предложения на учителите и директорите на училищата в цялата страна.

Вместо обичайните съвещания и представяния на достойнствата на новите учебници от техните автори и редактори, търговските емисари кръстосват училищата и се срещат с учителите с една-единствена цел – купуването на избора на учебници. Цената – таблет или лаптоп, или мултимедиен екран за учителите, ако училището избере цял комплект, тоест всички учебници и помагала, без изключение, да са само от това издателство – независимо от качеството на продуктите и от методическите предпочитания на учителя.“

В писмото се добавя, че тази несъвместима с издателската етика и противоречаща на интересите на учители, ученици и родители търговска практика се разпространява повсеместно и безконтролно в цялата страна.  Авторите призовават гилдията да не се поддава на манипулации. Избирайте не всичко накуп от едно издателство, а само най-доброто от различни издателства, защото много скоро изобщо няма да имате избор и тогава дори евтините подаръчета ще секнат, предупреждават те.

„Не позволявайте да ви подкупват с обещания за нискобюджетни таблети и лаптопи с орязани функционалности, пристигнали на килограм в контейнерите от Далечния изток! Те няма да компенсират неудобството от работата с някои слаби учебници“, гласи отвореното писмо. То завършва с надеждата, че „обективният и независим избор, достойнството и самоуважението не са за продан“. 

Източник: marica.bg