Ученици

Издателствата трудно ще успеят да отпечатат новите учебници в срок

Оценката и одобрението на учебниците от учителите не е края на сложния период на изготвянето им. Според плановете на министерството, след този етап остава само около седмица, за която МОН да обобщи мненията, да сложи параф на одобрените помагала и те да бъдат отпечатани.

Това обаче поставя издателите в доста конфузна ситуация, в която не могат да смогнат с отпечатването.

„Дори и да натоварим мощности на различни места, няма как да отпечатаме такива големи количества учебници за толкова кратко време“, казва Никола Кицевски от издателство „Просвета“, цитиран от „Стандарт“.

В допълнение учебниците трябва да бъдат пакетирани индивидуално за всяко училище, защото може различните преподаватели да са дали заявки за различни помагала.

Издателите сериозно се опасяват, че няма как да успеят и да доставят учебниците до 15 септември до класните стаи. В самото просветно министерство също не са уверени, че ще се справят в срок. Още повече, че подписването на учебните програми бе допълнително забавено по молба на синдикатите, за да могат учителите да се запознаят в детайли с промените.

При това няма как за „канава“ да бъдат използвани старите учебници, които да бъдат пуснати отново с козметични промени, тъй като по история в пети клас например се променя изцяло материалът, който децата ще учат.

Подобно е положението и с учебниците по литература и по други предмети.

За самото написване на учебниците сроковете също са прекалено къси – въпреки твърденията, че това трябва да бъдат между осем и 12 месеца, на практика авторите трябва да се поберат в седем. Твърде е възможно точно по тази причина дълго чаканата образователна реформа и два пъти по-дългоочакваните учебници да се окажат нещо, което на свой ред също трябва да бъде реформирано, пише „Стандарт“.