Учители

Издатели обжалват пред ВАС наредбата за единия учебник

Издатели възнамеряват да обжалват пред Върховния административен съд проектонаредбата за единния учебник, публикувана на сайта на министерството на образованието, съобщи за „Монитор“ представител на едно от издателствата Йоана Томова. 
 
Те смятат, че са засегнати в ситуацията при която учебниците ще се одобряват след провеждане на конкурс за проект на учебно помагало по предмет.
 
„След конкурса обаче ще има процедура по договаряне с победителя без обявление по Закона за обществени поръчки. Това е един от текстовете, който е смущаващ, защото процедурата по договаряне без обявление не е прозрачна“, обясни Томова.
 
Другото, което притеснява издателите, е, че според наредбата учителите ще оценяват учебниците на много късен етап, чак когато те вече са избрани от МОН. Така на практика педагозите нямат думата кой учебник да бъде одобрен, а само могат да предложат редакция на вече избрания вариант.
 
Обжалването на проектонаредбата ще бъде от страна на издателствата на учебници у нас, както и от Асоциацията на българските книгоиздатели.
 
Според наредбата, предложена за обсъждане от просветното министерство, от първи до седми клас ще има само един учебник по предмет, а в гимназията вариантите на учебни помагала ще бъдат три. Друга новост в документа е, че нови учебници могат да бъдат издавани и без приемане на нови учебни програми, пише още в наредбата. Становища и мнения по документа могат да се изпращат до 17 юли.