Издатели: Нови учебници най-рано през 2014 г.

Издатели: Нови учебници най-рано през 2014 г.
Нови учебници по всички предмети няма как да има по-рано от 2014 г., убедени са издатели и експерти, цитирани от “168 часа”. Те коментират темата в отговор на намеренията на министерството на образованието да свърши тази работа в рамките на година.

Бързите промени се правят, за да може министерството да усвои 18 млн. лева от Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. Крайният срок по проекта е 2013 г. Това означава, че найкъсно дотогава децата трябва вече да държат в ръцете си новите читанки.

Нито авторите, нито министерството обаче имат нужния капацитет за реформа от такъв мащаб. Досега идеята за промяна на статуквото в средното образование е развивана от различни правителства, но амбицията на настоящтото за промяна на всички учебници е безпрецедентна.

Самото обявяване на конкурсите за нови учебници не може да стане преди приемането на новия закон за училищното образование, какъвто още няма. Информацията към момента е, че той ще влезе в сила най-рано за учебната 2012-2013 г.

Това значи, че учебници започват да се преправят от този момент.

Тук важен е и гласът на специалиста. Според Явор Стефанов от издателство “Булвест 2000”, когото “168 часа” цитира, срокът за който се прави сега един учебник е осем месеца, но той е недостатъчен. Специалистите в бранша смятат, че година е по-реалистичен период. За да е всичко на ниво пък, това трябва да се случи след одобряване на учебните програми.

Според Йоана Томова от “Просвета” най-краткият срок за изготвяне на един учебник е минимум 17 месеца след обявяване на конкурса. Внезапното въвеждане на нови учебни програми и учебници за всички ученици може да доведе и до липса на връзка с ученото по старите програми, опасяват се специалисти.

“В случай че намерението е да се сменят всички учебници, би било редно да се стартира с учебниците за първи клас от съответните образователни етапи”, коментира на свой ред Николай Табаков от “Анубис”.

Всички в системата на образованието са на мнение, че особено важна роля в целия процес на реформите имат учебните програми. Всяка една промяна, била тя и наглед незначителна, може да доведе след себе си куп други размествания.

От министерството са категорични, че новите учебници трябва да започнат да се пишат до края на 2013 г.

Коментари във Facebook