Училища

Издатели: Нови учебници най-рано през 2014 г.

Нови учебници по всички предмети няма как да има по-рано от 2014 г., убедени са издатели и експерти, цитирани от „168 часа“. Те коментират темата в отговор на намеренията на министерството на образованието да свърши тази работа в рамките на година.

Бързите промени се правят, за да може министерството да усвои 18 млн. лева от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Крайният срок по проекта е 2013 г. Това означава, че найкъсно дотогава децата трябва вече да държат в ръцете си новите читанки.

Нито авторите, нито министерството обаче имат нужния капацитет за реформа от такъв мащаб. Досега идеята за промяна на статуквото в средното образование е развивана от различни правителства, но амбицията на настоящтото за промяна на всички учебници е безпрецедентна.

Самото обявяване на конкурсите за нови учебници не може да стане преди приемането на новия закон за училищното образование, какъвто още няма. Информацията към момента е, че той ще влезе в сила най-рано за учебната 2012-2013 г.

Това значи, че учебници започват да се преправят от този момент.

Тук важен е и гласът на специалиста. Според Явор Стефанов от издателство „Булвест 2000“, когото „168 часа“ цитира, срокът за който се прави сега един учебник е осем месеца, но той е недостатъчен. Специалистите в бранша смятат, че година е по-реалистичен период. За да е всичко на ниво пък, това трябва да се случи след одобряване на учебните програми.

Според Йоана Томова от „Просвета“ най-краткият срок за изготвяне на един учебник е минимум 17 месеца след обявяване на конкурса. Внезапното въвеждане на нови учебни програми и учебници за всички ученици може да доведе и до липса на връзка с ученото по старите програми, опасяват се специалисти.

„В случай че намерението е да се сменят всички учебници, би било редно да се стартира с учебниците за първи клас от съответните образователни етапи“, коментира на свой ред Николай Табаков от „Анубис“.

Всички в системата на образованието са на мнение, че особено важна роля в целия процес на реформите имат учебните програми. Всяка една промяна, била тя и наглед незначителна, може да доведе след себе си куп други размествания.

От министерството са категорични, че новите учебници трябва да започнат да се пишат до края на 2013 г.