Ученици Училища

Извънредно класиране за първи клас в София

Извънредно четвърто класиране ще се проведе за приема в първи клас в столицата, вместо децата директно да бъдат записвани в училищата със свободни места, както беше миналата година.

Причината е, че при попълването на незаетите бройки ще продължават да важат уседналостта и допълнителните критерии за прием, обясни пред „Монитор“ шефката на образователния инспекторат в София-град Ваня Кастрева.

Миналата година след края на трето класиране всеки един родител имаше възможност да изтегли документите на детето си и да го запише в желаното от него училище, ако в него има свободни места.

Тогава нямаше значение дали школото попада в района на хлапето, а кой се е записал пръв.

Според заповедта, която регламентира приема на първолаците, уседналостта важи за първо, второ и трето класиране без да включва попълването на свободните места, уточниха от просветното министерство. Кастрева обясни обаче, че след разговори със Столичната община е решено системата за прием в първи клас да продължава да важи и при попълването на свободните места. „Отново ще е водещ принципът на уседналост. Ще зависи от коя група са родителите, дали имат допълнителни точки“, каза шефката на образователния инспекторат. Така, ако в едно училище има три свободни места, но желаещите хлапета да учат в него са четири – две с уседналост и две без, то децата от същия квартал ще бъдат приети, но за другите две ще важат допълнителните критерии. „Ако са при равни други условия, ще се тегли жребий“, обясни Кастрева. Тя уточни, че зам.-кметът Тодор Чобанов ще прати писмо до директорите на училища, за да ги уведоми, че принципът, който е заложен в системата, ще продължава да действа до запълване на свободните места.

От всички над 12 000 места, които бяха обявени в план-приема, свободни са останали 1855. Кастрева посочи, че сред тях има и такива, които се намират в центъра – 30-о СУ „Братя Миладинови“ е с 10 свободни места, а 7-о СУ „Свети Седмочисленици“ – с 5. „Училищата са в централната част на града и ако са свързани с местоработата на родителите на ученика, то те ще имат възможност да ги запишат там“, каза още Кастрева. Все пак тя определи изтеглянето на документите като рисково и затова съветва родителите да кандидатстват поне в 2 училища при запълването на свободните места.

Шефката на образователният инспекторат уточни, че училищата, които са запълнили капацитета си, са общо 41. В същото време ще има школа, в които броят на паралелките ще бъде намален. Кастрева даде за пример 78-о средно училище „Христо Смирненски“ в Банкя, в което е бил обявен прием за 110 деца, но са записани само 70. Училището се намирало в особено населено място и трудно можело да сформира 5 паралелки. По същия начин и от 76 ОУ „Уилям Сароян” са предложили две паралелки, но за записани само 14 първолаци. Затова Кастрева очаква те да бъдат закрити със заповеди на техните директори.

Източник: monitor.bg