Училища

Извънкласните занимания в София се бавят заради нов регламент

Извънкласните занимания в училище като танци, бойни изкуства, баскетбол все още не са започнали в някои школа в София заради нов регламент. Така децата все още не могат да разпускат с любимите си тренировки. Причината е нова наредба, спусната от Столична община, според която за всяка платена извънкласна дейност трябва да се обявява конкурс, разказа пред „Монитор“ директорът на столичното 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов. Досега при организирането на тези занимания не е имало регламент и директорите по свое усмотрение са избирали клубовете или образователни структури, които да провеждат платените кръжоци.

Шефката на дирекция „Образование“ към Столична община Мария Минчева обясни, че до новия регламент се стигнало след проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, която установила, че провеждането на заниманията без конкурс е незаконосъобразно. След този сигнал от Столична община изготвили наредба с нов регламент, според който за платените извънкласни дейности трябва да има конкурс. Ако обаче има само един кандидат, той не може да бъде одобрен първоначално. В такъв случай се дава гратисен период от 15 дни и ако през това време не се е появил друг кандидат, първият започва да се разглежда за одобрение, след което се сключва договор.

Диян Стаматов разказа, че първите платени занимания в неговото училище се очаква да започнат през следващата седмица. Месечните такси са различни в зависимост от броя на децата в групата. Тя може да бъде 6 лв. или пък 20 лв.

Както вече писахме, образователният министър Красимир Вълчев изпрати писмо до регионалните управления по образование, от което става ясно, че не е редно училищните настоятелства да организират курсове в школата. Причината е, че това не е функция на настоятелствата и не е правилно парите от курсовете да се събират от тях и да попадат в техния бюджет. Писмото на министъра обаче не е нормативен акт и няма силата на забрана, но от просветното министерство ще предложат промени в тази насока в Закона за предучилищно и училищно образование.

Писмото с указания идва, след като стана ясно, че училищното настоятелство в Софийската математическа гимназия имало приходи от курсове над 1 млн. лв. годишно. По повод тази информация започна и финансова проверка от страна на НАП.

Източник: monitor.bg