Мнения

Идея на работодателите: Учебната година да започва на 1 септември

До 28 август Министерството на образованието и науката ще събира мнения от всички заинтересовани за това как да се реорганизира учебният процес. От работодателските организации вече е постъпило предложение за прогимназиалните и гимназиалните класове учебната година да започва на 1 септември и да завършва на 22 юни. Това съобщи пред Нова телевизия зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

Тя коментира новия график на ваканциите през предстоящата учебна година, публикуван от ведомството. Според него учениците от първи до четвърти клас ще завършват учебната година на 7 юни, от 5 до 7 клас – на 22 юни, а за по-големите, с изключение на абитуриентите, лятната ваканция ще започва на 7 юли.

За промени на на продължителността на ваканциите настояват и учители, и родители. Освен това почивката на българските ученици през летния сезон трябва да се уеднакви с тази на връстниците им от другите страни от Европейския съюз, каза Сачева.

Реорганизацията на училищния календар е само една от мерките, които ще подпомогнат решаването на проблемите в българското средно образование, каза зам.-министърът и изреди: 21 хил. деца са отпаднали от училище миналата година; от общо 60 хил. първокласници – 43 хил.са получили помощ от държавата в размер на 250 лв., което означава, че имат трудности да започнат училище; в съответния клас са записани едва 80% от децата във възрастовата група; 40% от учениците са функционално неграмотни – четат без да разбират написаното.

Според Сачева друга идея – всяко училище само да определя кога да започва и свършва учебната година и кога да са ваканциите, е трудно приложима при общо 4800 училища.

Учителят по история Емил Джасим припомни, че в миналото учебната година е започвала на 1 септември, но при управлението на Александър Стамболийски е изместена с две седмици, за да могат децата да участват в прибирането на реколтата. Той отбеляза,че при взимането на решение дали да се отлага краят на учебната година, или да се измести по-напред началото, трябва да се вземат предвид и температурните условия, защото не всички училища разполагат с климатици, а през юли е по-горещо, отколкото през септември.

Източник: dnevnik.bg