Училища

Игрите заместват домашните упражнения

От есента в училищата влизат електронни учебници за първи и четвърти клас. Те са разработени от издателство “Просвета” и партньорът й “Майкрософт”. Продуктите са безплатни за учителите.

За учениците пък ще са под формата на интерактивни игри. Според Никола Кицевски, директор в издателството и член на издателския борд на в. “Труд”, така ще се сложи край на определението “мъчилище”, за училището. Децата ще предпочитат образователните игри, вместо сухата материя и досадните домашни.

Досега “Просвета” е направила 47 електронни учебници и е раздала 50 хил. копия от тях безплатно. Учителите също ще могат да правят свои електронни уроци чрез вече познатия софтуер на “Енвижън” (за него е нужен лаптоп, интерактивна дъска и мишки за целия клас).

От новата учебна година в училище навлиза играта “Маймунски приказки”, която вече се използва с успех в редица държави като Русия, САЩ и т.н. Всяко ниво на тази игра означава завършен клас. Или ако си решил задачите от първо ниво, си завършил успешно първи клас.

В същото време стана ясно, че всички буквари от 1945 г. до наши дни могат да се намерят в електронен вид в Интернет. С един клик и пет верни отговора на тест, всеки може да се върне към миналото с учебника, с който е започнал пътят му към познанието.

Това е по училищната инициатива – “Вземи своето букварче” на издателство “Просвета”. От понеделник на интернет страницата му ще бъдат качени общо десетте буквара, по които са се изучили поколения българи.