Мнения

Игра на приложения

се срещна и разговаря с осем личности, чиято мисия е да променят и улеснят ежедневието ни чрез технологиите, като пренаписват границите на възможното. Защо точно 8? За да ви разкажем чрез тях историята на Windows 8.1.

Проектът е озаглавен „Windows 8.1 – лично твой“, а идеята носи посланието за човека като фактор за промяна, като подправка, която придава вкус и индивидуален стил на технологиите, които ползваме всеки ден.

Днешната история „Игра на приложения“ е на Любомир Доков.

Любомир Доков прави впечатление, че е човек, който си тежи на мястото. Пестелив е на думи, но има ясна представа за себе си. Чете фентъзи, много харесва дизайна и функционалностите на Windows Phone и е търсач на разнообразие. Казва, че не е трудно да създаваш приложения, а да започнеш да печелиш от тях. Обича да пътува из България, но вече е успял да напише няколко приложения, които са станали популярни навън.

С какво се занимаваш?
Работя на две места. Тийм лийд съм в Телерик и имам собствената фирма, която се казва Enless Soft и се занимава с приложения за Windows Phone и Windows 8.

Имаш ли си любими приложения сред тези, които си правил?
Едно от най-популярните ни приложения е Birthday Diary. То се класира много добре в състезанието за мобилни приложения на Microsoft, NextUP Stars. Най-известното ни приложение обаче e Battery, което ти казва кога харчиш прекалено бързо батерията на телефона си и те предупреждава кога да я заредиш. Много е напред в Щатите и Западна Европа, мисля, че е на четвърто или пето място по рейтинг в категорията си, което е доста добре.

Как започна да се занимаваш с програмиране?
От много отдавна се занимавам с разработка на приложения за телефони и по-конкретно за Nokia телефони, когато се пишеше на Java. Тогава обаче пазарът не беше развит, нямаше ги ап сторовете, които в момента са много популярни и всеки ги ползва. След това продължих с Windows Mobile, но истински започнах преди около две години, когато се появи Windows Phone.

Откъде черпиш идеи?
Идеите ми идват като наблюдавам света около мен и от самото използване на телефона. Фен съм на Windows Phone и концепцията им за дизайн.

Лесно ли се става разработчик на приложения? Какви качества трябва да има човек, освен подходящо образование?
Много е важно да имаш идеи и представа какво харесват хората и от какво имат нужда. Иначе девелъпър не се става трудно, но е трудно да започнеш да печелиш от това. Приложенията за Windows Phone стават много лесно. Програмирал съм и за други платформи и затова мога да сравня.

А на какво се дължи това?
Microsoft имат по-дългогодишен опит от конкурентите им. Всичките им технологии за разработка на апове не са от една или две години, а датират от много отдавна и затова са много по-напред от другите.

Какво правиш в свободното си време?
Обичам много да чета – повече художествена литература, не толкова техническа.

Българска или чуждестранна?
По-скоро чуждестранна – фентъзи, фантастика, стандартно за програмистите (смее се). Освен литературата, обичам да плувам.

Електронен четец или хартиен носител?
И двете си имат предимства. Традиционните книги имат повече атмосфера. Вкъщи имам цяла секция с книги, обаче по едно време спрях да ги купувам и преминах на електронен четец, просто защото нямам място.

Какво четеш в момента?
Съвсем наскоро прочетох последната книга от поредицата „Колелото на времето” на Робърт Джордан. Преди това четох Брандън Сандерсън.

Това значи ли, че харесваш и такива филми?
О да, така или иначе много от тях са по книги. В момента доста ми харесва сериала “Игра на тронове”.

Колко издържаш без интернет?
Не съм пробвал, но не съм толкова запален по социални мрежи като Facebook или Twitter. Имам акаунти навсякъде, но не влизам в тях. Ползвам интернет основно за събиране на информация.

Ако можеше да се дигитализираш, в кой ап би се преселил да живееш?
Сигурно в някое приложение за пътувания. Обичам да пътувам, макар че не го правя често заради работата. Пътувал съм повече из България и много ми харесва.

Любимо място в България, където често се връщаш?
Връщам се често в родния си град Троян. Старая се да ходя по различни места, любител съм на разнообразието.