Мнения

Игнатов: Учителите трябва да получават заплата като на програмисти

Учителите трябва да получават стартова заплата като специалистите в IT сектора, защото се занимават със софтуера на ума на българската нация, смята бившият просветен министър Сергей Игнатов. Според него с отпадането си от училище децата остават ограбени, това е посегателство върху тяхното бъдеще. Въпреки това той е скептичен, че планът за воденето на децата в училище принудително, ако трябва и с полиция, ще проработи.

„С полиция едно дете може да бъде вкарано в училище за кратко време – за един ден, за един час, но не може да бъде задържано. Училището не отглежда децата. За да посещават всички деца училище се изисква много труд от различни институции“, коментира Игнатов пред БНР. Според бившия просветен министър образоването трябва да бъде адекватно, а учебниците се пишат от представители на академичните среди, чийто академичен жаргон е неразбираем, особено за по-малките ученици.

„Необходимо е ново учебно съдържание, нови програми и нови учебници“, подчерта Игнатов. „Ако всички, които сме ангажирани с образованието, включително и родителите, се съгласим, че училището подготвя детето не за изпити, а за живота, тогава самата среда ще се промени. Детето наистина ще има функционална грамотност и образованието ще бъде инструмент за решаване на ежедневни проблеми. Ако запазим философията, че се готви за изпити – отчитаме изпита за днес, потриваме доволно ръце, местното училище отчита по-висок резултат и по-висока успеваемост, и на другия ден – нищо… Продължаваме с този наш проблем материалът да се наизустява, а когато трябва да взимаме логични решения и да преобразуваме материала в действия, дори отличниците се затрудняват“, коментира той.

Според него провал в нашата система е самото разбиране за елитни и слаби училища. „Ако успеем в следващите 20 години да стигнем до едно положение всички училища да бъдат еднакви, да бъдат добри, това означава, че на всяко дете – независимо от социалния му произход или мястото, където е родено, ще бъдат предоставени еднакви условия за образование. Иначе отсега знаем – тези, които влизат в елитните училища в градовете, към 80% от тях вече си подготвят багажа за терминал 2 и това е лошо решение“, каза още Игнатов.

Източник: dnes.bg