Мнения

Игнатов: Работата ни е светът да върви напред, а не назад

Първите нови учебници ще се появят до 3-4 години, увери министърът
„Разчитам на голяма обществена дискусия и включване на представители на различни слоеве от заинтересованите. Независимо дали става въпрос за образователен закон или за друга сериозна промяна, обществото трябва да участва“. Това каза пред БНР министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов по повод реформата в образованието.

Имаме нужда от активни общности и обществено обсъждане, тъй като става дума за голяма промяна, добави той. В предложените текстове се акцентира върху неща, които от 50 години досега не са се случвали, допълни Игнатов. Според него обществените страни трябва да бъдат много активни при обсъждането, тъй като се налага основното образование да приключва в 7-ми, а не в 8-и клас. Има селища в страната, където училищата са само до 8-и клас и затова се налага сериозно обсъждане, каза още той. Освен това, ако се приеме новият закон, гимназиалното образование вече ще бъде на два етапа. Той обясни, че ще се въведе по-голяма възможност за професионално обучение.
Министър Игнатов заяви, че среща подкрепа от страна на родителите, които желаят да има раздвижване и са „за“ ново интерактивно образование. Друга промяна, която се радва на значителна подкрепа, е включването на децата от първи клас на целодневно обучение. Игнатов обясни, че амбицията на проекта е включване на децата от първи до седми клас в системата за целодневно обучение, но поради трудности това ще се случи на два етапа, като първият ще обхване децата до 4-ти клас. Цялата промяна всъщност води до промяна на държавните образователни стандарти, учебните планове ще се променят, учебното съдържание и програми – също. Това означава, че след 3-4 години вече ще се появят и първите нови учебници. Той обясни, че според международните проверки, децата в България от 4-ти клас са образовани на нивото на първите 5-6 страни от цял свят. Изведнъж в 8-и клас същите деца отиват в графата необразовани.
Обяснението, според Игнатов, е свързано с това, че от учениците вече не се изисква задължително да четат текстове, а да проявят интерпретация и разбиране, поясни Сергей Игнатов. По думите му, тази практика трябва да се промени, а за да се промени, трябва да се раздвижи образователната система. „Нашата работа е да създаваме условия светът да върви напред, а не назад. Страната трябва да бъде реформирана. Това не е само моя позиция, но и позиция на правителството“, категоричен е министърът на образованието и науката.