Ученици

Ивет Качурова от 91 Немска езикова гимназия ЕС победи в Juvenes Translatores

Ивет Качурова, ученичка в 11-ти клас от 91. Немска езикова гимназия, София, е българският победител в конкурса за млади преводачи на ЕС . Преводът на Ивет очарова проверяващите с гладък стил, безпогрешна граматика и креативни решения, с които заслужено си спечели максималната оценка 40 точки, съобщи българското представителство на Европейската комисия.

Ето какво ни разказа тя за себе си и любовта ѝ към езиците: „От малка имам силен интерес към чуждите езици и сякаш винаги съм знаела, че изучаването им е това, което ми е най-приятно и с което искам да се занимавам. Това е и причината да се включа в конкурса на ЕС за млади преводачи – гледам да не пропускам възможност да участвам в езикови състезания. Освен това много обичам да превеждам и исках да видя как ще се справя с една по-креативна задача, която е различна от това да решаваш задачи на чужд език. Изключително щастлива съм, че преводът ми е бил оценен високо от журито и e получил максималният възможен брой точки. Вярвам, че всеки един език е богатство, защото независимо на какво ниво го владееш, той ти дава възможност да се докоснеш до различни от твоята култури“.

Juvenes Translatores е общоевропейският конкурс по превод за средношколци, организиран от Генерална дирекция по писмени преводи на Европейската комисия. Тази година професионалните преводачи и редактори от дирекцията оцениха 2883 превода от 681 училища, които участваха в конкурса на 24 ноември 2022 г. България участва със 79 ученици от 17 училища от цялата страна.

Освен победителят от всяка държава, журито присъжда специални отличия на забележителни преводи, които майсторски, качествено и стилно предават значението на изходния текст.

За България носителите на специални отличия са:

Амелия Добрева, Първа английска гимназия, София;

Ана Орманджиева, Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, Велико Търново;

Бианка Месова, 91 Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“, София;

Екатерина Стоянова, Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, град Кюстендил;

Калина Огнянова, Гимназия с преподаване на чужди езици „Симеон Радев“, Перник;

Максим Георгиев, Първа английска гимназия, София;

Мария Николова, Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, Хасково;

Момчил Марчев, Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, Хасково;

Иван Йорданов, Първо средно училище „Свети Седмочисленици“, Търговище.

Източник: Европейска комисия