Мнения

Иван Игов: По насилие между деца се нареждаме след руските републики

Последният случай от Бусманци носи всички белези на упражняван училищен тормоз, посочи началникът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева и допълни, че от започналата проверка се установява, че това не е първи случай, в който един ученик си позволява с поведението си да провокира напрежение в класната стая, да предизвиква съучениците и учителите си.

Пред БНТ Кастрева подчерта, че усилията на Регионалното управление на образованието в София ще бъдат насочени към това да помогнат на училището да преодолее пропуските в своята дейност. „Превенцията е нещо, за което ние искаме да поработим, да видим как са се случили нещата, тъй като имаме много дълбоко нарушена комуникация между училището и родителите“, каза още тя.

По думите на детския психолог Иван Игов ние все повече ставаме чувствителни към насилието, особено между деца. Все повече говорим за това. Лошото обаче е, че по отношение на насилието нищо не се е променило – „процентът си остава същият – между 25 и 27%. Само преди няколко месеца излезе едно изследване на Световната банка за качеството на живот на децата в България. По насилие между деца ние се нареждаме веднага след руските републики, което представлява много сериозен проблем“.

Той подчерта, че институциите са ангажирани за справяне с проблема и финансирането е добро. Проблемът обаче е в това, че отделните институции не са свързани помежду си. По света този проблем се решава със закон срещу насилието. Такъв закон определя правата и отговорностите на всеки по веригата.

Източник: news.bnt.bg